Home VestiEkonomija Da li će Srbija i ubuduće dobijati gas iz Rusije, po istoj ceni kao do sada?

Da li će Srbija i ubuduće dobijati gas iz Rusije, po istoj ceni kao do sada?

by bifadmin

Kriza u Ukrajini pojačala je zabrinutost za snabdevanje cele Evrope gasom, pa i Srbije, iako nas stručnjaci uveravaju da će ono biti stabilno.

Situacija na istoku Evrope, zategnutost između Rusije i Ukrajine ovoga puta se neće, kao pre desetak godina, negativno odraziti na snabdevanje Srbije prirodnim gasom jer se mnogo toga izmenilo, piše Dnevnik.

Naime, na domaće tržište prirodni gas iz Rusije sada stiže iz drugog pravca, a Srbija ima i podzmeno skladište gasa. Da podsetimo, pre desetak godina ka Srbiji je gas stizao preko Ukrajine, nakon što je prekinuto snabdevanje Evrope, Srbija ostala potpuno bez prirodnog gasa, a potom ga nabavljala iz podzemnih skladišta u Evropi.

Po rečima predsednika Skupštine Udruženja za gas Vojislava Vuletića, snabdevanje Srbije prirodnim gasom iz Rusije je redovno, a ka našoj zemlji ovaj energent stiže Balkanskim tokom.

“Naša zemlja ima dovoljno prirodnog gasa, a sve količine stižu iz Rusije gasovodom Balkanski tok, čiji je kapacitet 15 milijardi kubika godišnje, a na našem tržištu godišnje se potroši oko 2,2 milijarde kubika”, kaže Vuletić i dodaje: “Zbog sadašnje situacije na istoku Evrope ne treba očekivati nikakve poremećaje u snabdevanju našeg tržišta prirodnim gasom, a važno je i to što u podzemnom sladištu u Banatskom Dvoru ima oko 150.000.000 kubika našeg gasa.

Gas ćemo sigurno imati bar do maja

On ukazuje da Srbija ima ugovoreno snabdevanje prirodnim gasom do kraja maja ove godine.

“Tada ističe važeći ugovor o snabdevanju našeg tržišta prirodnim gasom iz Rusije, a do tada važi i sadašnja cena od 270 dolara za 1.000 kubnih metara. Nakon toga moraće da se potpiše novi ugovor o snabdevanju i očekujem da će ponovo biti dugoročni ugovor”, kaže Vuletić.

On ističe da je najbolje da se potpiše dugoročni ugovor i to s pouzdanim isporučiocem – “Gaspromom” jer se time obezbeđuju najbolji uslovi.

“One zemlje koje nemaju ili nisu imale poptisane dugoriočne ugovore o snabdevanju gasom iz Rusije sada moraju da plaćaju visoku cenu za prirodni gas, koja je sada oko 950 dolara za 1.000 kubika. Pre nekoliko meseci cena je bila i viša od 1.000 dolara, a kako sada stoje stvari, mogla bi biti i viša od toga jer je bilo najava iz Rusije da bi 1.000 kubika moglo koštati i oko 2.000 dolara”, tvrdi on.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar