Home VestiEkonomija EU: Srbija može slobodno da trguje sa Kinom, sve dok ne postane deo Unije

EU: Srbija može slobodno da trguje sa Kinom, sve dok ne postane deo Unije

by bifadmin

Portparol u EK, Peter Stano, ukazao je na to da je „EU najvažniji trgovinski i investicioni partner Srbije“

– Srbija je slobodna da sklapa trgovinske sporazume sa drugim zemljama ili organizacijama, pre nego što uđe u članstvo Evropske unije, „pod uslovom da to ne ide na uštrb odredbi Sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija“ – izjavio je portparol u Evropskoj komisiji (EK), Peter Stano.

Osvrćući se na najavu Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbija-Kina, Stano je dodao da „u sklopu pregovora o članstvu u EU, Srbija ima obavezu da se povuče iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini na dan ulaska u članstvo Unije“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle razgovora s kineskim predsednikom Si Đinpingom, u Pekingu, izjavio da takav sporazum treba da bude potpisan do kraja godine, naglasivši da će „to osetno uvećati trgovinsku razmenu Srbije i Kine, i dodatno privući inostrane investitore u Srbiju“.

Portparol u EK Stano je takođe ukazao na to da je „EU najvažniji trgovinski i investicioni partner Srbije“. Srbija je, po njegovim rečima, „u 2020. godini 61 odsto svoje trgovine imala s Evropskom unijom, uz veoma povoljnu dinamiku rasta, dok je udeo Kine u spoljnotrgovinskoj razmeni iznosio 8%“.

Kad su u pitanju direktne inostrane investicije (FDI) u Srbiju, udeo kompanija iz EU je bio 69 odsto, dok su direktne investicije iz Kine iznosile 3,5 odsto, istakao je portparol u EK.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar