Home VestiEkonomija I u Srbiji se gaji šafran

I u Srbiji se gaji šafran

by bifadmin

Iako je većini nas prva asocijacija na šafran Iran, jer se u njemu proizvodi 90 odsto ukupne količine ovog začina na svetu, i Srbija od pre nekoliko godina može da se pohvali proizvodnjom ove biljke.

Šafran je inače poznat kao najskuplji začin na svetu, zato što je njegova proizvodnja veoma zahtevna. Primera radi, za kilogram ovog začina potrebno je prikupiti 150.000 do 250.000 hiljada cvetova krokusa, i to uglavnom ručno. Možda je baš zato Iran najpoznatiji proizvođač šafrana, zbog adekvatnog zemljišta za uzgoj ove poljoprivredne kulture ali i jeftine radne snage.

Međutim, on se može uspešno gajiti i u Srbiji. Tako bar piše na sajtu prvih domaćih proizvođača ovog začina pod nazivom „Prvi srpski šafran“, porodice Mladenović. Oni su svoju proizvodnju zasnovali 2017. godine i od tada su u svoj asortiman osim samog začina, uveli još neke proizvode, poput meda sa šafranom ili čaja od šafrana.

Mladenovići kažu da ova biljka zahteva zemljište i klimu sličnu onoj koja je potrebna za uzgoj vinove loze. Zato su zasade digli u ataru sela Tamnič, trideset kilometara od Negotina. I kod njih se, kao i u Iranu, ova biljka bere potpuno ručno. Šta više, celokupna obrada zemlje je bez primene ikakvih hemijskih preparata, a parcela na kojoj se nalazi zasad godinama nije obrađivana. Ovakav način uzgja i sertifikovane sadnice garantuju kvalitet, smatraju oni. Ali, kako naći kupce u zemlji u kojoj šafran nije često na trpezi? Edukacijom stanovništva, nadaju se Mladenovići.

„Šafran je začin jakog i prijatnog mirisa, kao i ukusa. Veoma mala količina je dovoljna da da izuzetnu aromu svakom jelu. Jedan gram šafrana je sasvim dovoljan za pedesetak tanjira“, kaže za Agrosmart Ivan Mladenović, jedan od mlađih učesnika u ovom porodičnom biznisu.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar