Home VestiEkonomija Inflacija će trajati nekoliko godina

Inflacija će trajati nekoliko godina

by bifadmin

Inflacija koju sada imamo je posledica ekonomske krize u svetu i ne vidim joj kraj, a sigurno će trajati i narednih nekoliko godina, iako možda ne u ovolikom obimu.

To je izjavio profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

„Ovoliki rast cena na globalnom nivou je iznenađenje, inflacija je izbila u prvi plan globalno, a nama to u Srbiji naročito teško pada, jer u prethodnih šest do sedam godina inflacije nije bilo, ili je bila neprimetna“, kazao je Savić na televiziji K1.
On je istakao da je najveći deo naše inflacije uvezen, jer smo deo svetske ekonomije pa se kod nas preliva sve što se dešava u svetu.

„Inflacija ima realne osnove: pokidani su globalni lanci snabdevanja, poskupeo je prevoz, porasle su cene nafte, gasa i električne energije, a gas je postao geopolitičko oružje. Evropljani koji zavise od ruskog gasa hoće da Rusiji postavljaju uslove, što je apsurdno. Inflacija će rasti svuda u svetu“, rekao je Savić.

Prema njegovim rečima, inflacija mora da „izdivlja“ i ako bude do deset procenata, to nije dobro, ali je podnošljivo, a rešenje nije zamrzavanje cena osnovnih životnih namirnica, jer se na taj način samo kupuje vreme.

„Nikada zamrzavanje cena u dugom roku nije moglo da reši problem. Ovo je rešenje dok ne prođu izbori, ili po principu ‘drži vodu dok majstori odu’, iako na starije osobe to deluje umirujuće, jer imaju osećaj da ih država nije ostavila na cedilu“, rekao je Savić.

Savić je istakao da nije dobro da država deli pomoć iz zaduživanja.

„Dobro je ako se deli novac koji smo zaradili, ali nisam uspeo da saznam koliko plaćamo kamate. Srbija u suštini ne vraća kredite, već uzima nove da zatvori stare. Rast kamata pogodiće i državu, jer su sve to promenljive kamatne stope“, upozorio je Savić.

Izvor: Fonet

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar