Home VestiIT i nauka Omikron možda neće omogućiti kolektivni imunitet kakvom smo se nadali

Omikron možda neće omogućiti kolektivni imunitet kakvom smo se nadali

by bifadmin

Kada je omikron počeo da se širi po svetu naučnici su nas uveravali da je manje opasan, što se pokazalo kao istinito, ali i da će ovaj soj napokon omogućiti sticanje kolektivnog imuniteta, budući da je veoma zarazan. Najnovija studija sa Univerziteta u Kaliforniji pak pobija ovu hipotezu i navodi na zaključak da će nam vakcinacija ipak biti neophodna.

Od početka pandemije slušamo da najveći broj antitela razvijaju oni koji su imali najteži oblik Kovida-19. No, ipak smo se, kada se pojavio novi soj za koji znamo da je blaži, ponadali da će ceo svet steći imunitet na ovo oboljenje. Kalifornijska studija, koja doduše nije reprezentativna, je ipak dokazala da to neće biti slučaj.

U njoj je analiziran imunski odgovor 125 vakcinisanih osoba na virus. Onima koji su primili samo dve doze ali nisu busterovani omikron zaista može ponuditi dobru zaštitu, koja deluje kao treća doza vakcine. Međutim, zaštita koja se dobija posle preležanog omikrona je kratkotrajnija od one koju pružaju antitela nastala usled zaraze delta sojem. I, što je još bitnije, ne štiti dovoljno od mnogo ozbiljnijeg delta soja, koji je još u cirkulaciji.

Drugim rečima, svako ko je imao blag oblik bolesti, bio vakcinisan ili ne, biće manje zaštićen. Ovo pogotovu važi za nevakcinisane.

Situacija je takva da će se omikronom zaraziti mnogo veći broj ljudi nego što je do sada to bio slučaj ali će oni imati slabiju zaštitu od ponovnog zaražavanja.

Izgleda da će propasti ideja vlasti pojedinih država, koje nemaju hrabrosti da zaista sprovedu pravu kampanju vakcinacije, da imunizuju svoje građane masovnim prokužavanjem.

Izvor: Kvarc

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar