Home VestiEkonomija Rublja oštro pala zbog straha od napada na Ukrajinu

Rublja oštro pala zbog straha od napada na Ukrajinu

by bifadmin

Iako je kretanje rublje podložno geopolitičkim strahovanjima, ona i dalje ima fundamentalnu podršku od rekordno snažnog suficita tekućeg računa Rusije

Rublja je oštro pala rano jutros, zbrisavši sve dobitke ostvarene u minule dve nedelje, jer se tržišni akteri užurbano oslobađaju ruske imovine zbog obnovljenog straha da se Rusija priprema da uskoro izvrši invaziju na Ukrajinu, dok Moskva taj scenario odbacuje kao „propagandu sa Zapada“.

Na trgovanju u 5:01 časova po srednjoevropskom vremenu, rublja je bila u padu za 0,5 posto prema dolaru i trgovala se po kursu od 77,59 rubalja za dolar, što je nedaleko od minimuma od 78,29 koji je zabležila 28. januara, izveštava Rojters.

U odnosu na evro, rublja je oslabila na 87,82 za evro. Prethodni najniži nivo prema jedinstvenoj valuti od 88,6950 dotakla je 27. februara.

Iako je kretanje rublje podložno geopolitičkim strahovanjima, ona i dalje ima fundamentalnu podršku od rekordno snažnog suficita tekućeg računa Rusije, koji se duguje visokim cenama energenata i druge robe. Pored toga, rublja je poduprta i merama monetarnog pooštravanja centralne banke koje, teorertski, čine ulaganja u imovinu u rubljama – primamljivijim.
Ruska centralna banka je prošle nedelje naglo podigla ključnu kamatnu stopu na 9,5 posto i nagovestila da je verovatno dalje povećanje stope.

Izvor: Telegraf

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar