Home VestiEkonomija Srbija mora znatno da poveća robne rezerve

Srbija mora znatno da poveća robne rezerve

by bifadmin

Srbija treba da značajno da poveća sopstvene zalihe osnovnih namirnica zbog rasta cena, krize u odnosima dva velika proizvođača hrane, kao i činjenici da je količina državnih robnih rezervi znatno manja nego što je bila pre tridesetak godina, ocenili su predstavnici stručne javnosti

Agroekonomista Milan Prostran za Danas ističe kako su nekada državne robne rezerve dosta veći potencijal nego sada, kao i da su svojevremeno postojale strateške robne rezerve za slučaj vanrednih okolnosti ili u slučaju poremećaja cena životnih namirnica.

„Nakon 2000. godine nivo robnih rezervi je počeo rapidno da se smanjuje pod raznim izgovorima. Jedan od njih je bio da će Srbija vrlo brzo postati član Evropske unije do čega nije došlo.Sada se suočavamo sa rastom cena hrane tako da bi trebalo da povećamo robne rezerve. S obzirom da je odlučeno da one podmiruju potrebe za tri meseca bitno je orijentisati se na nabavku onih koje su najvažnije kako ne bi došlo do rasipanja sredstava“, objašnjava Prostran.

Republička direkcija za robne rezerve je početkom meseca povećala zalihe koje mogu da zadovolje tromesečne potrebe stanovništva u slučaju vanredne situacije koja bi uzrokovala pometnje na tržištu.

Robne rezerve predstavljaju veoma efikasan tržišni mehanizam

Povećane su zalihe pšenice, kukuruza, ulja, šećera kao i energenata, a kada je reč o prehrambenim proizvodima iz uvoza zalihe pirinča, pasulja i soli su uvećane tako da će moći da zadovolje potrebe na period duži od tri meseca.

Prostran dodaje i to da su prehrambeni proizvodi koji bi obavezno trebalo da se nađu u robnim rezervama su pšenica, kukuruz, ulja, šećer, brašno, jedna vrsta mesa i mleko u prahu, a od robe iz uvoza pasulj, pirinač i so.

„Trenutno situacija nije takva da bi morala da se donese odluka o zabrani izvoza strateških prehrambenih proizvoda, ali bi svakako trebalo voditi računa da ne bude preteranog odliva hrane iz zemlje kako bi u svakom trenutku mogle da se podmire potrebe domaćeg tržišta „, navodi Prostran.

Ekspert za poljoprivredu Vojislav Stanković takođe smatra da bi trebalo povećati količine neophodnih poljoprivrednih proizvoda u robnim rezervamakao i da je to isplativo i u manje kriznim situacijama na tržištu hrane nego što je to sada slučaj.

„Robne rezerve predstavljaju veoma efikasan tržišni mehanizam koji omogućava da država interveniše u slučaju kada cene prehrambenih proizvoda enormno rastu i time ugrožavaju standard stanovništva. Stoga bi ih trebalo dopuniti u još većoj meri jer bi se s obzirom na efekat uložena sredstva u potpunosti isplatila“, zaključuje Stanković.

On naglašava značaj robnih rezervi isakavšida je u njima bilo dovoljno zaliha ulja i mesa plasiranjem ovih proizvoda na tržište bi se smanjile cene koje su znatno porasle.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar