Home VestiEkonomija Što je zemlja razvijenija – građani su sve zaduženiji

Što je zemlja razvijenija – građani su sve zaduženiji

by bifadmin

Po tome što je manje kredita za refinansiranje i što građani manje kasne sa otplatom, bankari tvrde da standard raste.

Generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić za RTS kaže da ne očekuje da će brzo doći do poskupljenja kredita već da, i ako dođe do rasta euribora, to će doći postepeno.

Što je zemlja razvijenija – građani su sve zaduženiji, a kako kaže generalni sekretar Udruženja banaka, to nije paradoks.

“Kada privredna aktivnost raste, ta dobit se preliva i na građane. Prosečna zaduženost naših građana je 1.650 evra. To je brojka i ako se to stavi u društveni kontekst, vidi se rast, a sa njim rastu i potrebe građana jer im raste kupovna moć”, rekao je Vasić.

Kada je reč o kreditima, građani najviše uzimaju gotovinske kredite – 47 odsto svih kredita plasiranih prema građanstvu su takvi, 42 odsto su stambeni, a ostali su poljoprivredni i slični.

“Rast plasmana banaka prema građanima je oko 9,7 odsto i to je u skladu sa rastom od 7,5 odsto, što ukazuje da je ekonomski status svih nas bolji. Sama činjenica da vraćamo kredite znači da je stanje bolje. Nenaplativost kredita je oko 3,2 odsto, što je slično onom od pre kovid krize”, rekao je Vasić.

Građani najviše uzimaju gotovinske kredite

Kratkoročnih gotovinskih pozajmica, koje su i najskuplje, prošle godine bilo je najviše pred odmor i početak školske godine a generalni sekretar Udruženja banaka kaže da retko ko razmišlja da kupuje aranžmane kada su najpovoljniji već najčešće to radimo ad hok.

“To su pikovi u godini i to nije neuobičajeno da se tada najčešće uzimaju pozajmice”, kaže Vasić.

Svi sa velikom zebnjom iščekuju šta će Federalne rezerve SAD u martu odlučiti o kamatama. Očekuje se postepeni rast, jer je inflacija svuda i dalje na veoma visokom nivou.

“Ekonomisti uvek gledaju šta se dešava u Americi, ali je nama bliža EU i nema naznaka da će se rast kamata desiti uskoro. Evropska centralna banka neće pre 2023. godine uvoditi restriktivniju monetarnu politiku, odnosno smanjiti količinu novca u opticaju. Porast euribora ide postepeno. Svi koji uzimaju stambene kredite, ukoliko dođe do porasta euribora mogu da na neku prosečnu ratu kredita od 200 do 300 evra da očekuju povećanje rate od 5-6 evra”, kaže Vasić.

Kada je reč o likvidnosti banaka u kriznom periodu kakav smo imali sa epidemijom, Vasić kaže da država i NBS mogu da intervenišu kao što je to bio slučaj kada je naplata rata odložena za neki mesec.

Generalni sekretar Udruženja banaka ne očekuje poskupljenje kredita odnosno rast kamata brzo i smatra da treba iskoristiti povoljan period i mogućnost da novac radi za nas.

“Primera radi, ako imate stare prozore, uzmite kredit i zamenite ih jer i ako vam kasnije poraste malo rata kredita imaćete energetsku uštedu. Rast investicionih kredita je takođe vidljiv kod poljioprivrednika koji menjaju zastarele mašine. Čak iako imaju kredit, oni će sa boljim mašinama biti konkurentniji na tržištu”, rekao je generalni sekretar Udruženja banaka.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar