Home VestiEkonomija Turistički aranžmani za letovanja skuplji i do 20 odsto

Turistički aranžmani za letovanja skuplji i do 20 odsto

by bifadmin

Turistički aranžmani za letovanja u Grčkoj, Turskoj i Egiptu ove godine biće skuplji i do 20 odsto u odnosu na prošlu, a za čak 40 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić za Euronews Srbija kaže da će poskupljenja za privatan smeštaj u Grčkoj iznositi od pet do sedam odsto, dok će hoteli podići cene od 10 do 15 odsto.

Najveći porast cena beleži Egipat

Što se Turske tiče, poskupljenja će zavisno od regije iznositi od 12 do 20 odsto.

Najveći porast cena beleži se u Egiptu, pa će tako aranžman u septembru na bazi sedam noćenja i all-inclusive usluge, koji je 2020. godine iznosio 460 evra, prošle godine 650 evra, ove godine koštati blizu 780 evra. Cene će vrhunac dostići u julu i avgustu.

Kako kaže Seničić, na povećanje cena u Egiptu najviše je uticalo to što se posle sedam godina Rusi vraćaju u tu zemlju, ali i činjenica što su se Velika Britanija i Nemačka otvorile za putovanja, kao dva najveća tržišta.

Što se samih agencija tiče i gubitaka koje su zabeležile tokom prethodne dve godine, i to je značajan faktor kada je povećanje cena aranžmana u pitanju.

„Ima i njihove krivice u povećanju cena, ali u najmanjoj meri. Da su u boljoj finansijskoj situaciji verovatno bi ulazile na destinacije sa većim avansima i kapacitetima, pa bi uzeli fiksne zakupe kada bi mogli i da spuste cene, ali sada nisu sposobne za tako nešto“, ističe Seničić.

Žalbe putnika

Najbrojnije žalbe putnika koji su prihvatili zamenske vaučere odnose se upravo na poskupljenja i zahtev agencija da doplate više novca za aranžman istih uslova ugovoren pre godinu ili dve.

Seničić za Euronews Srbija naglašava da agencija nema nikakvo pravo da menja već ugovorene uslove putovanja, osim ako su u pitanju avionske karte, što je nešto na šta ni sama agencija ne može da utiče. Avionske karte su u proseku skuplje za po 15 evra ove godine.

Međutim, ako niste uplatili ceo iznos već samo avans, a aranžman je u međuvremenu poskupeo, onda i agencija ima pravo da traži više novca.

„Više od polovine putnika je platilo samo akontaciju i agencije garantuju samo za taj deo uplate. Na primer, ako je aranžman koštao 200 evra, a putnik je platio 80 evra prošle godine, a sada isti taj aranžman košta 300 evra, agencija je dužna da obračuna samo tih 80 evra. Za isto putovanje putnik sada mora da doplati do nove cene“, objašnjava Seničić.

Izvor:Euronews Srbija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar