Home VestiPolitika i društvo Uvoznici obuću deklarišu drugačije od proizvođača

Uvoznici obuću deklarišu drugačije od proizvođača

by bifadmin

Dubok sneg i bljuzgavica težak su test za zimsku obuću. Retki su đonovi i postave koji ne ustuknu pod lapavicom. Verovatno baš zato je sve teže u radnjama naći zimske čizme ili cipele koje garantuju suve noge. A naročito dečje. I to ponekad ne zbog proizvođača, već – uvoznika.

Beograđanka Aleksandra B. pokušala je da, iz drugog pokušaja, kupi sinu vodootporne čizme.

– Ove zime smo detetu kupili najpre jedne čizme, na kojima je pisalo da su vodootporne – priča Aleksandra. – Posle nepunih mesec dana, pošto je pao veći sneg, one su potpuno propustile vodu. Moja je greška što sam u međuvremenu izgubila račun, pa u radnji nisu pristali na reklamaciju. Zato sam rešila da ne pogrešim i drugi put i kupim cipelu za koju proizvođač garantuje neprobojnost.

Naizgled sasvim solidne čizme, marke „merel“, našli su u prodvanici „Nsport“.

– Na samoj čizmi piše waterproof i na sniženju od 30 odsto koštale su skoro 7.000 dinara, što znači da im je 10.000 dinara redovna cena – dodaje Aleksandra. – Prodavačica nam je, međutim, napomenula da one nisu deklarisane kao vodootporne, već kao „obuća za suvo vreme“. Meni zaista nije jasno kako je moguće da proizvođač garantuje neprobojnost, a uvoznik i prodavac, imaju pravo da ih proglase obućom za suvo vreme. Pa ko takve čizme kupuje za proleće? Sasvim je jasno da oni tako izbegavaju obavezu da zamene ili vrate novac ukoliko se ta obuće ne pokaže dobro.

Slično potvrđuju i u potrošačkim organizacijama. Uvoznici apsolutno nemaju prava da menjaju proizvođačku deklaraciju.
– To nije dozvoljeno – kaže nam Mladen Alfirović, iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije. – Reč je o nepoštenoj poslovnoj praksi uvoznika. Oni se tako štite od zamene ili vraćanja novca. Oni ne smeju da deklarišu da su za suvo vreme, ako je jasno označeno da nije tako. Svaka drugačija deklaracija nije u skladu sa zakonom. I o tome treba obavestiti tržišnu inspekciju. Oni su dužni da to provere.

Pitanja smo poslali i uvozniku i ovlašćenoj laboratoriji, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovore.

Nepromočivo u drugoj radnji

Isti model čizama u drugoj radnji je deklarisan kao dečja duboka zimska čizma.

– Iz čiste radoznalosti sam proveravala kako je deklarisana ova obuća u drugoj prodavnici – objašnjava Aleksandra. – Stoji da vodootporna membrana eleminiše vlagu. Definitvno nije za suvo vreme.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar