Home Promo Znanje je i dalje u modi: Značaj internacionalno priznatih sertifikata

Znanje je i dalje u modi: Značaj internacionalno priznatih sertifikata

by bifadmin

Zanimanja koja su među najtraženijim trenutno, na svetskom nivou, vezana su za Agilni menadžment. Kako se promene dešavaju iznenada i neplanirano, postalo je neophodno naučiti kako se brzo prilagoditi. Tako, agilnost postaje „must-have“ veština i ono što nas izdvaja od drugih. Mnoge kompanije su identifikovale neophodnost adaptacije, ali još nisu pronašle adekvatan način primene. Dobra vest je da se ovo može naučiti i to od svetski priznatih edukativnih centara.

Agile vrednosti i principi podrazumevaju način organizovanja procesa razvoja nekog proizvoda/usluge kroz formiranje samoorganizovanih i kros-funkcionalnih timova, u kojima rade eksperti sposobni da predlažu, odlučuju i isporučuju dinamikom koja im je prirodna, a odgovara potrebama tržišta. Agile kao takav ima za cilj veću transparentnost, bolju saradnju sa klijentima, veću responzivnost na promene na tržištu i ono najvažnije – održava viši nivo motivacije svih članova tima.

Šta to znači u praksi? U jednoj kompaniji može postojati niz izazova poput toga da se rešava složen zadatak gde se ne nazire rešenje, a ponestaje motivacije i povratna informacija o dosadašnjem napretku; doneto rešenje značajno odudara od rešenja u praksi; većina u timu olako prihvata predloge menadžera, pa ne postoji timski rad, konstruktivna i argumentovana razmena mišljenja. I ovo je samo vrh ledenog brega. Da bi se što bolje odgovorilo na potrebe tržišta, na prvo mesto se stavlja prioretizacija zadataka ili čitavih funkcionalnosti proizvoda, zatim, povratna informacija sa tržišta, odnosno transparentna komunikacija sa klijentima/krajnjim korisnicima.

Kroz Scrum framework, koji je najzastupljeniji Agile okvir u svetu i kod nas, za posredovanje između razvojnog tima i svih interesnih strana je zadužen Product Owner; za izvođenje procesa po Scrum principima zadužen je Scrum Master, kao i za otklanjanje bilo kakvih prepreka u radu razvojnog tima.

Edukacija koja prati kvalitet svetskih trendova jeste ona koja pruža Agile Serbia, najveći i najrelevantniji edukativni centar za agilno obrazovanje u Srbiji i na Balkanu. Usko sarađuje sa krovnom organizacijom za Agile i Scrum u svetu – Scrum Alliance-om. U Srbiji je u proteklih 10 godina sertifikano više od 1600 stručnjaka iz preko 170 kompanija i to za Scrum Master, Product Owner, Agile Leader i Management 3.0 Facilitator zanimanja. Na ovaj način, Agile Serbia je postigla da ovi termini više ne budu nepoznanice, već signal da kompanije posluju zdravo i agilno, vodeći računa o potrebama klijenata, tržišta i svojih razvojnih timova.

Ovakva jedna saradnja, od skoro je krunisana REA statusom (Registered Scrum Alliance Educational Ally) što znači da je ovaj edukativni centar postao kredibilan i internacionalno priznat u očima svih pojedinaca i kompanija koje su odlučile da kompetencije i znanje povere priznatoj instituciji.

Ukoliko imate aspiracija ka usvajanju agilnog načina poslovanja uvek se možete informisati putem zvaničnog sajta ovog edukativnog centra www. agile-serbia.rs ili putem mejla scrum@puzzlesoftware.rs

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar