Home VestiEkonomija Stopa nezaposlenosti u Srbiji 9,8 odsto

Stopa nezaposlenosti u Srbiji 9,8 odsto

by bifadmin

U poslednja tri meseca prošle godine stopa nezaposlenosti u Srbiji bila je 9,8 odsto, navodi se u Anketi o radnoj snazi koju je danas objavio Republički zavod za statistiku.

Najveće smanjenje zaposlenosti, kako formalne tako i neformalne, zabeleženo je u sektorima građevinarstva i poljoprivrede, lova i šumarstva, što je posledica smanjenja obima poljoprivrednih i građevinskih radova u zimskim mesecima, navodi se u Anketi.

Rast zaposlenosti je najizraženiji u populaciji sa višim i visokim nivoom obrazovanja i među onima starosti od 35 do 54 godine, a gledajujući po regionima rast je zabeležen jedino u Vojvodini, dok je najveće smanjenje zaposlenosti u Beogradu.

Stopa dugoročne nezaposlenosti beleži pad, navodi RZS, i u četvrtom kvartalu 2021. godine bila je 4,6 odsto što u odnosu na treći kvartal predstavlja smanjenje od 0,6 odsto.

Broj zaposlenih mladih smanjen je za 28.100, dok je broj nezaposlenih veći za 8.000, tako je stopa zaposlenosti kod mladih zmeđu 15 i 24 godine smanjena za četiri odsto, dok je procenat nezaposlenenih u istom periodu bio veći za 5,6 odsto.

Udeo mladih u ovom uzrastu koji niti rade niti su u procesu obrazovanja, u ukupnoj populaciji mladih, je u poslednja tri meseca 2021. bio 15,6 odsto, što u odnosu na treći kvartal iste godine predstavlja smanjenje od 2,5 odsto.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar