Home VestiEkonomija Ako Zapad odbije da plaća u rubljama – gas će stati

Ako Zapad odbije da plaća u rubljama – gas će stati

by bifadmin

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta odbila je danas zahtev Rusije da plaća uvoz ruskih energenata u rubljama, saopštio je nemački ministar energetike Robert Habek.

Nakon sastanka ministara energetike G7, Habek je rekao da su se svi ministri u potpunosti saglasili da bi ovo moglo biti jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora.

Plaćanje u rubljama nije prihvatljivo i apelovaće se na kompanije koje su time pogođene da ne pristanu na Putinove zahteve, rekao je nemački ministar.

Odbijanje zemalja G7 da kupuju gas za rublje nedvosmisleno će dovesti do prekida isporuke gasa, izjavio je za RIA Novosti Ivan Abramov, zamenik predsednika Odbora Saveta federacije za ekonomsku politiku.

„Ako ove zemlje odbiju da kupuju gas za rublje, to će svakako dovesti do prekida isporuka. Naš stav je jasan“, rekao je Antonov.
On je naglasio da Rusija ne može da isporučuje gas besplatno.

Uslov plaćanje u rubljama

„Ako je naš uslov plaćanje u rubljama, to znači da morate da platite u rubljama. Oni imaju dovoljno mogućnosti da kupe rublje, možete to učiniti odmah, na bilo kojoj berzi“, rekao je Abramov.

Dodao je da Rusija ne postavlja nerealne uslove.

Ako Zapad odbije da plaća u rubljama – gas će stati

Moskva razrađuje detalje o isporuci gasa „neprijateljskim zemljama“ za rublje, ali se neće baviti filantropijom ako Evropa odbije da plaća u ruskoj valuti, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Iz Kremlja je prethodno saopšteno da je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio da mu se do 31. marta dostave izveštaji o merama po tom pitanju.

Portparol Kremlja se uzdržao od iznošenja detalja o tome koje bi mere Rusija mogla da preduzme ako Evropa odbije da plati gas u rubljama.

„Ali, gas definitivno nećemo isporučivati besplatno, to je sasvim sigurno. U našoj situaciji teško da je moguće i razumno baviti se filantropijom“, rekao je on.

Putin je ranije zatražio da se plaćanje za isporuku gasa „neprijateljskim zemljama“ prebaci u rublje, poručivši da Moskva neće prihvatati plaćanja po tim ugovorima u, kako je rekao, diskreditovanim valutama, uključujući dolare i evre.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar