Home VestiEkonomija Blokada neba i njene ekonomske posledice: Očekuju nas nove nestašice

Blokada neba i njene ekonomske posledice: Očekuju nas nove nestašice

by bifadmin

Zatvaranje vazdušnog prostora EU za ruske avio-kompanije i recipročna mera Rusije oborile su vrednost avio-kompanija. Sada se najavljuje i mogućnost da će SAD pratiti svoje evropske kolege, što bi dodatno pogoršalo situaciju na nebu.

Rusija je juče zabranila avio-prevoznicima iz 36 zemalja, između ostalog i svim članicama EU, da lete preko njene teritorije. Evropske avio-kompanije bez pristupa ruskom vazdušnom prostoru moraju letove da preusmeravaju južno, ali da istovremeno izbegavaju zone tenzija na Bliskom istoku. To poskupljuje i komplikuje putovanja, a u nekim slučajevima ih čak čini i nemogućim.

Ulje na vatru dolivaju i izjave koje medijima daju anonimni izvori bliski američkoj administraciji da ovaj potez razmatraju i SAD.

Posledice zabrane preleta

Aktuelna blokada neba najviše će ugroziti letove između Evrope i azijskih zemalja kao što su Japan, Južna Koreja i Kina, zato što se oni obavljaju uglavnom iznad Rusije.

Kako piše Rojters, avio-kompanije se za sada snalaze kako znaju i umeju, jer putnike koji su kupili karte moraju da prevezu, ali to ne važi i za robu. Zato one u sve većem broju otkazuju kargo letove, što bi moglo samo da produbi nestašice koje je izazvala pandemija, a posledično i da poveća inflaciju.

Treba imati u vidu da se Evropa snabdeva raznovrsnom robom iz država severne Azije uglavnom morskim putem, ali nije zanemariv ni udeo avio-transporta u spoljnoj trgovini. A ove zabrane preleta će pogoditi 20 odsto globalnih kargo letova.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar