Home VestiEkonomija DRI: Tri javna preduzeća su zabeležila nepravilnosti „teške“ više od milijardu evra

DRI: Tri javna preduzeća su zabeležila nepravilnosti „teške“ više od milijardu evra

by bifadmin

Državna revizorska institucija objavila je, na 60 stranica, tačno 2.155 preporuka koje je uputila korisnicima javnih sredstava kontrolišući njihove završne račune i pravilnost poslovanja u 2020. godini, ali i u revizijama svrsishodnosti.

Tako su, na primer, revizori tokom 2020. godine izrekli ukupno 19 preporuka za Javno preduzeće „Putevi Srbije“, devet za Elektroprivredu Srbije i 16 za Društvo za upravljanje železničkom infrastrukturom Infrastruktura železnice Srbije. Ova tri javna preduzeća su, podsetimo, zabeležila nepravilnosti „teške“ više od milijardu evra, što je 97 odsto vrednosti od ukupno utvrđenih nepravilnosti u javnim nabavkama te godine.

Državna revizorska institucija je u revizijama sprovedenim u 2020. godini dala subjektima revizije 2.155 preporuka i objavila ih na svom vebsajtu u Registru preporuka za 2020. godinu.

Najviše preporuka DRI je, kako je saopšteno, dala u revizijama finansijskih izveštaja 1.215, zatim u revizijama pravilnosti poslovanja 534, u revizijama svrsishodnosti poslovanja 264 preporuka, a u kombinovanim revizijama finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja 142 preporuke.

„Kada posmatramo procenat izvršenja preporuka po vrstama revizija, najveći procenat sprovođenja preporuka je, za sada, u revizijama pravilnosti poslovanja 92 odsto, a najmanji u revizijama svrsishodnosti poslovanja 50 odsto“, rekao je Duško Pejović, predsednik DRI i generalni državni revizor i dodao da je to i očekivano s obzirom da je u revizijama svrsishodnosti poslovanja manji procenat preporuka prvog prioriteta i da je potreban duži rok za otklanjanje sistemskih problema i uzroka problema obuhvaćenih temom.

Podsetimo, preporuke prvog prioriteta prema zakonu treba da budu sprovedene u roku od 90 dana i takvih su državni revizori izrekli 937 od ukupno2.155 preporuka. Preporuka drugog prioriteta, koje treba da budu realizovane u roku do godinu dana, ima 1.008, dok je 210 preporuka trećeg prioriteta, za čije je sprovođenje potrebno do tri godine.

Vrednost grešaka i nepravilnosti

Kao što je portal N1 već pisao, Državna revizorska institucija je u revizijama finansijskih izveštaja u 2020. godini utvrdila greške u iznosu od 376 milijardi dinara, a u revizijama pravilnosti poslovanja utvrdila nepravilnosti u iznosu od 130 milijardi dinara.

Greške se odnose na pogrešna iskazivanja u finansijskim izveštajima, dok su nepravilnosti termin koji DRI koristi u revizijama pravilnosti poslovanja i odnose se uglavnom na – nepravilnosti u postupcima javnih nabavki, obračuna plata ili zarada, trošenje novca iznad budžetom usvojenog nivoa, zatim nepravilnosti kod dodele subvencija, dotacija, i drugih obračuna i isplata.

Ukupno utvrđene nepravilnosti od 130 milijardi dinara uglavnom se – čak 129 milijardi dinara – odnose na javne nabavke.

A, u okviru njih čak 97 odsto nepravilnosti odnosi se na tri subjekta revizije – JP Putevi Srbije, JP Elektroprivreda Srbije i Društvo za upravljanje železničkom infrastrukturom Infrastruktura železnice Srbije.

„Kod ova tri preduzeća utvrđene su nepravilnosti u iznosu od 125,61 milijardi dinara, što iznosi oko 97 odsto od ukupno utvrđenih nepravilnosti u javnim nabavkama u 2020. godini“, potvrdili su u DRI u novembru 2021. za portal N1.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar