Home VestiEkonomija Evropa traži srpski pelet

Evropa traži srpski pelet

by bifadmin

Stovarišta su dobro snabdevena ogrevnim drvetom i peletom. A cene, šarolike: za kubik drva treba dati od 6.000 do 8.500, a tona peleta, domaćeg ili uvoznog, od 33.000 do gotovo 40.000 dinara.

– Troškovi proizvodnje su povećani između 55 i 60 procenata u poređenju sa prethodnom godinom i to se odražava i na cene na tržištu. Cena peleta je sada u martu viša za 90 EUR po toni u odnosu na septembar prošle godine – kaže Branko Glavonjić, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu.

– Pelet, konkretno koji radim, je iz Ukrajine. Zbog novonastale situacije imamo ovo na stanju što imam i pitanje šta će biti za neku buduću saradnju – kaže Ivica Serenčeš, vlasnik stovarišta ogreva u Somboru.

Ugalj se ponovo traži

Poslednjih godina interesovanje za kupovinu uglja je opalo, a sada ga građani ponovo traže. Retka su stovarišta koja prodaju ugalj, a još ređa ona koja nisu menjala cenu.

– Cene se nisu menjale u odnosu na prethodnih godinu dve nešto je u najavi da budu promenjene za sledeću sezonu, keću se od 8.000 za lignite do 15.000 za mrki ugalj – kaže Radoš Simić, vlasnik stovarišta u Kruševcu.

– Šta će da bude dalje ne znamo, možda će da skoče cene uglja, videćemo. Velika je potražnja za ugljem i vraćaju se svi na ugalj i drva – rekao je Marko Mijušković, vlasnik stovarišta uglja.

Analiza beogradskog Šumarskog fakulteta pokazuje da se na drva i pelet greje čak 49 odsto domaćinstava.

– Kada je u pitanju drvo i pelet nema razloga za paniku, sitaucija je u ovom trenutku stabilna što se tiče količina a što se tiče cena ona je neizvesna – kaže Branko Glavonjić.

Zbog skupe nafte i gasa i nezvesnosti u vezi sa snabdevanjem, procenjuje se da će se dosta domaćinstava u Evropi ponovo vratiti grejanju na drva i pelet.

Naše fabrike svakodnevno dobijaju upite iz Italije i drugih zemlja za izvoz peleta. Tržištu Evropske unije Rusija je, pre izbijanja krize, isporučivala 80% proizvodnje peleta.

Izvor:Ekapija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar