Home VestiEkonomija Evropljani panično kupuju namirnice, vlada nestašica

Evropljani panično kupuju namirnice, vlada nestašica

by bifadmin

Posledice poskupljenja energenata i zabrane izvoza poljoprivrednih proizvoda proizvoda kao što su kukuruz, pšenica, žitarice itd. i od Ukrajine i od Rusije, se sa protokom vremena sve više osete širom Evrope. Osim rasta cena tih sirovina koje su podstakle potrošače širom kontinenta da panično kupuju osnovne namirnice, Evropa se sada suočava i sa još jednom indirektnom posledicom.

Naime, supermarketi širom kontinenta, od Španije do Rusije, su zbog praznih rafova (isto kao i na početku pandemije) počeli da uvode ograničenja prodaje, kako ulja tako i drugih namirnica. Ipak, i ove mere prema saopštenjima nadležnih institucija mogu da se ispostave kontraproduktivnim.

Pre nešto manje od dve nedelje, tj. 09. marta, na sastanku eksperata povodom prehrambene sigurnosti u Evropskoj komisiji bilo je reči i o ovakvim merama. Izvršna vlast EU je upozorila na takve poteze (ograničenje količine koja može da se kupi), jer se plaše da bi to moglo da „pošalje signal“ potrošačima da nema dovoljno proizvoda, što bi izazvalo paničnu kupovinu. Tokom sastanka je više puta povlačena paralela između trenutne situacije i pometnje za toalet papirom s’ početka pandemije, prenosi Euractiv.

Nemačka

Od izbijanja sukoba sve više snimaka i fotografija nemačkih supermarketa koje kruže društvenim mrežama koji pokazuju prazne rafove. Uveliko je grupa stručnjaka upozorila na probleme u snabdevanju pojedinom robom u Nemačkoj, a iz supermarketa i trgovinskih lanaca su saopštili da je primećeno povećana potražnja za uljem i brašnom.

Veliki broj supermarketa koji su prijavili povećanu potražnju su uveli ograničenja u prodaji.
– U našim prodavnicama trenutno primećujemo povećanu potražnju posebno za suncokretovo ulje, kao i repičino i maslinovo ulje”, rekli su iz jednog nemačkog trgovinskog lanca, te da su ograničili prodaju na jednu ili dve boce.
Portparol Saveznog udruženja nemačke maloprodaje „Trgovina prehrambenim proizvodima“ Krsitijan Bočer, pozvala je ljude da ne gomilaju zalihe, već da „kao na početku korona krize“ pokažu solidarnost prema drugim kupcima.

Ona je dodala i da ne postoje nikakve informacije o opštim nestašicama širom nacije.

Austrija

Austrija uveliko ima oformljen krizni štab koji analizira stanje snabdevenosti u zemlji, i u 8 od 11 oblasti je izdato upozorenje.

Prema poverljivom dokumentu, kako piše list „Hojte“, za određene oblasti je na skali od šest nivoa izdato upozorenje, a eksperti ističu da postoji potreba za obazrivošću zbog problema u snabdevanju gasom, naftom, sirovinama i mikročipovima.

Krizni štab je naveo da je došlo do utrostručenja cene đubriva, te su ukazali i na problem visokog nivoa cena žitarica.
Posebno je zanimljiva i vest da je jedini proizvođač konzerviranog hleba takođe izložen ogromnoj potražnji.
– Svaki dan dobijamo oko 300 narudžbenica građana, a uz to imamo i sporazume o snabdevanju prodavnica za preživljavanje. Svakog dana naši pogoni rade 16 sati, navodi pekara „Dajzer“ iz Badena, prenosi Tanjug.

Hrvatska

Prema pisanju „Jutarnjeg lista“, porodice u hrvatskoj masovno kupuje ulje, te bi trgovci mogli, u slučaju da potražnja ne padne, da uvedu restrikcije.

List je preneo i izjave velikih trgovinskih lanaca u Hrvatskoj koji su rekli da su dobro snabdeveni i da ne nameravaju da uvedu restrikcije još uvek.

Belgija

Veliki trgovinski lanci u Belgiji su ograničili prodaju brašna, ulja i konzerviranog povrća zbog povećane potražnje.

Iz nekoliko kompanija su napomenuli da je u pitanju „preventivna mera“, te da nestašica u suštini nema. Kupci u Belgiji trenutno mogu da kupe u pojedinim radnjama samo dva pakovanja ulja, brašna ili konzerviranog povrća.

Pored snabdevanja i cene hrane u belgijskim prodavnicama su ostale stabilne uprkos astronimskom rastu energenata i grejanja u zemlji. Litar sunokretovog ulja u Belgiji se može naći za 2,40 evra, belo brašno je od 0,55 evra po kilogramu, a litar mleka od 1, 30 evra.

Italija

Situacija sa snabdevanjem hranom u Italiji je u krajnju ruku nezavidna, i u ovoj zemlji su se oglasili trgovinski lanci koji su naveli da počinju sa „racionalizacijom zaliha“ u Toskani, venetu i drugim pokrajinama.

Na primer, supermarketi u Trevisu i Belunu su ograničili prodaju ulja na dva pakovanja po kupcu, dok na drugim mestima ograničena je prodaja ulja na 5 pakovanja od po litar.

– Situacija oko snabdevanja se razvija, ali ne u meri u kojoj bi ljudi trebali da se preterano brinu, saopšteno je iz jednog italijanskog trgovinskog lanca.
Španija
U Španiji se već danima beleži navala na brašno. Ova zemlja je do sada uvozila čak 62 odsto ulja iz Ukrajine, te ga je i pored panike sve manje.

– Naručili smo nove količine ulja, ali već danima nema isporuka, rekla je prodavačica u jednom supermarketu u Barseloni.

Pojedini supermarketi ograničili su prodaju suncokretovog ulja na pet litara po osobi, a ista mera važi i za brašno.

Udruženje supermarketa i drugih velikih trgovinskih lanaca „Asedas“ je pre par dana ukazao na neuobičajeno ponašanje potrošača i saopštilo da je snabdevanje ovim proizvodima u Španiji osigurano.

Ipak,prema pisanju tamošnjih medija, do problema može doći na leto, i dodaju da zbog zaustavljanja izvoza kukuruza iz Ukrajine može da dođe i do nestašica stočne hrane.

Rusija

Kremljin je već nekoliko puta upozorio narod da ne paniče i masovno kupuju namirnice kao što su šećer i pšenica. Cene hrane su u Rusiji drastično porasle, a i sa svih strana te države stižu informacije o nestašicama.
– Rusi nemaju nikakvu potrebu da jure u prodavnice i otkupljuju šećer, brašno i toalet papir u velikim količinama, rekao je portparol Kremlja Dimitrij Peskov u petak.

Iako se radi o zemlji koja je veliki izvoznik šećera, cene su u poslednje dve nedelje prema zvaničnim podacima tamošnjeg zavoda za statistiku porasle 15 odsto.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar