Home VestiEkonomija Evropa će plaćati skuplje američki gas nego ruski

Evropa će plaćati skuplje američki gas nego ruski

by bifadmin

Američki gas, koji je Evropa najavila da će uvoziti kao zamenu za ruski, plaćaće skuplje, jer se za dopremanje gasa iz SAD koristi komplikovanija i skuplja tehnologija, izjavili su sagovornici Jelica Putniković i Miloš Zdravković

Urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković objasnila je da je gas, koji stiže tankerima iz Amerike, Katara ili nekog drugog prodavca, skuplji nego gas koji stiže gasovodima.

„Jednostavno, to je skuplja tehnologija. Prvo gas mora da se prebaci u tečno stanje, pa da se transportuje, putovanje traje, a kada stigne do neke luke u Evropi, mora da se ponovo vrati u gasno stanje“, istakla je Putnković.
Na pitanje da li će Amerika do kraja ove godine imati da obezbedi Evropi 15 milijardi kubnih metara gasa, koliki je dogovor, Putniković odgovara da je sada pitanje koliko Džo Bajden ima potvrdu američkih kompanija, koje već imaju ugovorene prodaje svog energenta i hoće li oni moći da povećaju proizvodnju tako brzo.

Nijedna  kompanija neće prodati evropskom kupcu jefinije ako može skuplje

Navodi i da je pitanje hoće li zbog toga što je, i bez krize u Ukrajini, povećana potražnja za energentima u svetu, a naročito u Aziji, azijske zemlje ponuditi bolje cene.

„Nijedna privatna kompanija neće prodati nijednom evropskom kupcu jefinije ako može u Aziji skuplje da proda taj gas“, rekla je Putniković.

Na pitanje da li će biti problem zbog toga što ruski predsednik Vladimir Putin sada traži da se gas plaća u rubljama, Putniković podseća da je Iran stalno suočen sa pojedinim sankcijama zbog svog nuklearnog programa, a da su pojedine zemlje kupovale njegovu naftu i plaćale u zlatu.

„Ako neko hoće da kupi robu, on će naći način da se ta transakcija odradi i to ne bi trebalo da bude problem“, smatra Putniković.

Dodaje da poslednjih dana slušamo izjave evropskih političara koji, kako kaže, moraju pred svojim glasačima da opravdaju priču o tome da neće Rusima plaćati u rubljama.

„Makron je rekao da nećemo plaćati rubljama, a oni ni ne zavise od ruskog gasa, jer imaju nuklearke za proizvodnju električne energije i nemaju takav problem kao Nemačka, čiji su političari rekli da neće naređivati svojim kompanijama kako i šta da rade“, navela je Putnković.

Američka valuta gubi ulogu rezervne svetske valute u plaćanju

Stručnjak za energetiku Miloš Ždravković podsetio je da je Amerika obećala da će Evropi do kraja ove godine isporučiti 15 milijardi kubnih metara gasa, a 50 milijardi do 2030. godine.

Ističe da Amerika u ovom trenutku nema mogućunost fizičke proizvodnje tolike količine gasa da može da izveze na evropsko tržište količine koje premašuju tih 15 milijardi kubika.

„S druge strane, američki tečni naftni gas mora da bude 2,7 puta skuplji zato što se zasniva na tehnologiji frakinga koja je mnogo skuplja i koja utiče na cenu“, ukazao je Zdravković.

Saglasan je da plaćanje u rubljama nije problem i da ne treba da bude problem, dodajući da onaj ko ima robu može da traži da mu se plati na način koji mu odgovara.

Objašnjava da to više ima uticaj na geopolitiku, jer u tom slučaju američka valuta gubi ulogu rezervne svetske valute u plaćanju.

„Što se tiče cene, plaćanje u rubljama neće uticati na cenu nafte i gasa, to samo utiče na stabilnost ruske valute“, zaključio je Zdravković.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar