Home VestiEkonomija I cene metala skaču

I cene metala skaču

by bifadmin

Već na početku rata u Ukrajini je bilo jasno da će on doprineti rastu cena energenata, ali se manje govorilo o poskupljenju metala, koje je, čini se, neminovno.

Paladijum danas košta preko 3.000 dolara, zlato je prešlo vrednost od 2.000 dolara po unci, platina 1.159, a za srebro je potrebno izdvojiti više od 26 dolara po unci.

Dalja eksalacija ovog sukoba mogla bi dodatno da podigne cene ne samo plemenitih nego i metala koji se najviše koriste u industrijskoj proizvodnji, poput čelika, tvrde analitičari. Čelik je prestigao vrednost od 5.000 dolara po toni, što je njegova najviša cena od oktobra prošle godine kada je poskupeo zbog naglog oporavka privrede i problema sa transportom.

Ovaj put međutim i čelik ali i bakar, nikl i ostale sirovine poskupele su zbog rata u koji su uključeni proizvođači i energenata, ali i hrane i metala. Baš zato očekuje se rast cena svih navedenih dobara u narednom periodu.

No, prema rečima Olea Hansena, stratega za trgovanje robom u Sakso banci, kao što je teško predvideti ishod rata, nije lako ni pogoditi kako će se cene ubuduće kretati: “Ono što je podiglo cene robe vrlo brzo bi moglo da uzrokuje podjednako intenzivan pad njene vrednosti na berzama. To bi se na primer moglo desiti ukoliko sankcije budu ukinute”.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar