Home VestiEkonomija Investitori beže u sigurniju imovinu zbog čega je usledio pad valuta

Investitori beže u sigurniju imovinu zbog čega je usledio pad valuta

by bifadmin

Valute zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE) teško su pogođene ratom u Ukrajini

Investitori beže u sigurniju imovinu, zbog čega su centralne banke u Češkoj i Poljskoj intervenisale kako bi ograničile pad njihovih valuta.

Češka kruna je danas ojačala za 0,64 odsto na 25,63 krupa za evro nakon što je centralna banka saopštila da je intervenisala na deviznom tržištu kako bi ublažila prekomerne fluktuacije kursa, prenosi Rojters.

Poljski zlot je na današnjoj sesiji i dalje slabiji za 0,68 procenata prema evru i trguje se na nivou od 4,83 zlota za evro, nakon izvesnog porasta na otvaranju trgovanja. Izvor blizak Nacionalnoj banci Poljske rekao je Rojtersu da je banka intervenisala na tržištu u koordinisanoj akciji sa češkom centralnom bankom.

Mađarska forinta se trguje po ceni od 382 forinte za evro, što je pad od 0,47 odsto u odnosu na četvrtak, a jutros je dotakla rekordno nizak nivo od 383 forinte. Narodna banka Mađarske (NBH) je u četvrtak podigla jednonedeljnu kamatnu stopu na depozite, koja se koristi za rešavanje kratkoročne volatilnosti na tržištu, za 75 baznih poena na 5,35 posto, što je najveće povećanje te stope od 2008. godine.

Neizvesan trend oporavka valuta zemalja CIE

Analitičari su u današnjoj Rojtersovoj anketi ocenili da je neizvesan trend oporavka valuta zemalja CIE u narednih 12 meseci. Smatraju da će se najsporije oporavljati mađarska forinta, a da se češka kruna i poljski zlot brže vratiti na nivoe na kojima su bili pre mesec dana.

Berze u regionu takođe beleže pad, pri čemu berza u Bukureštu prednjači s gubitkom od čak 5,14 posto, dok je tržište kapitala u Budimpešti palo za 1,91 procenata.

Prema Rojtersovom pregledu, samo je Beogradska berza u regionu CIE zaključila u četrvtak trgovanje s pozitivnim rezultatom (BELEX +0,32%). Pad su juče zabeležile sledeće regionalne berze: Prag (-3,0%), Varšava (-2,72%), LJubljana (-2,71%), Zagreb (-1,29%) i Sofija (-2,6%)

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar