Home VestiEkonomija Kompanija IMMOFINANZ postala član Saveta zelene gradnje Srbije

Kompanija IMMOFINANZ postala član Saveta zelene gradnje Srbije

by bifadmin

Austrijska kompanija IMMOFINANZ, najveći vlasnik i operater ritejl parkova u Centralnoj i Istočnoj Evropi, postala je član Saveta zelene gradnje Srbije (SGBC), jake zajednice pojedinaca, preduzeća i organizacija koje se zalažu za primenu održivih rešenja u građevinskoj industriji.

Dok SGBC podstiče promene u načinu projektovanja, izgradnje i renoviranja objekata, pokriva i BREEAM sistem sertifikacije, trenutno jednog od najvažnijih metoda za postavljanje standarda ekološke izgradnje, koji je IMMOFINANZ dobio za svoj ritejl park STOP SHOP u Lazarevcu. Specijalne šeme sertifikata, kao što je BREEAM, postavljaju stroge zahteve održivosti od najranijih faza procesa projektovanja.

Kao jedan od vodećih stručnjaka za komercijalne nekretnine u Centralnoj i Istočnoj Evropi, IMMOFINANZ je svestan svoje odgovornosti i godinama je fokusiran na unapređenja na polju održivosti. Sa ciljem da igra vodeću ulogu u održivoj transformaciji industrije, kompanija je postavila cilj da do 2040. godine dostigne nultu emisiju gasova, što je deset godina ranije od cilja koji je postavila EU. Sve emisije gasova sa efektom staklene bašte biće smanjene, a kompenzacionim merama neutralisaće se samo tehnološki neizbežne zaostale emisije.

Pri korak je smanjenje svih emisija gasova sa efektom staklene bašte za 60% do 2030. godine, u poređenju sa nivoom iz 2019. godine, kroz opsežnu obnovu energetske efikasnosti i široko usvajanje pametnih tehnologija za sve nekretnine. IMMOFINANZ će značajno povećati sopstvenu proizvodnju obnovljive energije postavljanjem fotonaponske opreme na krovove ritejl parkova STOP SHOP i opremanjem novih lokacija fotonaponskim sistemima. U budućnosti će se reciklirani materijali koji se mogu kupiti lokalno koristiti u projektima renoviranja, obnavljanja i novih građevinskih projekata.

Stop Shop Legnica
Foto: Wojciech Pacewicz/Immofinanz
w.pacewa@gmail.com

Sa TOP on STOP konceptom, IMMOFINANZ stvara održivo i pristupačno stanovanje. Plan je da se u srednjoročnom periodu izgradi do 12.000 stanova na postojećim STOP SHOP-ovima, stvarajući visoko kvalitetne i klimatski neutralne stanove za ljude sa nižim i srednjim primanjima. Problem takozvanog zaptivanja urbanog tla biće ublažen projektima ozelenjavanja i postavljanjem zajedničkih površina kao što su igrališta ili bašte na krovovima.

STOP SHOP portfolio u Srbiji obuhvata 14 ritejl parkova: u Čačku, Lazarevcu, Nišu, Požarevcu, Vršcu, Valjevu, Sremskoj Mitrovici, Borči, Smederevu, Subotici, Leskovcu, Šapcu, Somboru i Zaječaru. Misija IMMOFINANZ-a je da kupcima pruži širok spektar pristupačnih proizvoda, dobre transportne veze i dovoljno parking prostora.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar