Home VestiEkonomija Meso i proizvodi domaćeg porekla od 1. aprila imaće posebnu oznaku

Meso i proizvodi domaćeg porekla od 1. aprila imaće posebnu oznaku

by bifadmin

Oznaka će biti istaknuta na vidnom mestu odmah pored izloženog mesa i proizvoda od mesa ili uz cenu i treba da bude najmanje iste veličine kao i veličina cene.

Meso i proizvodi od mesa koji su domaće proizvodnje biće od 1. aprila obeleženi posebnom oznakom u prodajnim objektima, izjavio je danas Tanjugu Goran Ðaković, savetnik ministra poljoprivrede Srbije

– Mi smo danas doneli odluku, odnosno usvojena je uredba Ministarstva poljoprivrede na osnovu koje će trgovci mesom odnosno mesnim prerađevinama moći da stavljaju iznaku domaćeg porekla za meso i prerađevine, objasnio je Ðaković i dodao da je uslov za stavljanje ove oznake da je meso domaćeg porekla, odnosno da je 50 odsto mesa od kojeg je napravljena prerađevina proizvedena u Srbiji.

Oznaka će biti istaknuta na vidnom mestu odmah pored izloženog mesa i proizvoda od mesa ili uz cenu i treba da bude najmanje iste veličine kao i veličina cene.
Ðaković kaže da su se na takvu meru odlučili da bi podstakli domaću proizvodnju mesa, ukazali na domaći kvalitet mesa i mesnih prerađevina i da bi potrošač znao kad kupuje proizvod da zna šta je to domaće, a sta je iz uvoza.

Uredba je doneta u skladu s predlogom poljoprivrednika, a tome kupci će imati jasan uvid o poreklu proizvoda koji kupuju. Ðaković je napomenuo da je srpsko tržiste otvoreno i kaže da se ne slaže tvrdnjama da Srbija više uvozi mesa nego što izvozi. Podsetio je, naime, da je prošle godine izvezeno poljoprivrednih proizvoda za oko pet milijardi dolara.

Inace, očekuje se da dugoročno ova mera pozitivno deluje na domaću proizvodnju, a primena počinje 1. aprila

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar