Home VestiEkonomija MMF: Srednjoročni izgledi povoljni, a evo i na šta su konkretno skrenuli pažnju

MMF: Srednjoročni izgledi povoljni, a evo i na šta su konkretno skrenuli pažnju

by bifadmin

Srpska privreda je dobro prošla kroz pandemiju kovid-19 i srednjoročni izgledi zemlje ostaju povoljni, ocena je misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u okviru drugog razmatranja rezultata dogovorenog ekonomskog programa podržanog nefinansijskim Instrumentom za koordinaciju politike.

Misija MMF-a je konstatovala da se, nakon blagog smanjenja u 2020. godini, realni bruto domaći proizvod u 2021. godini snažno oporavio, beležeći rast od 7,4 posto i približavajući se svom pretpandemijskom trendu, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Tokom sastanaka, misija MMF-a ocenila je i da je Srbija pokazala da ima dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama.
Srbija je svoje mehanizme odbrane gradila na vreme, o čemu svedoče i visoke devizne rezerve i geografska i projektna rasprostranjenost investicija, što nam sada omogućava da bolje upravljamo krizom, rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Misija smatra da će veliki ekonomski šok koji utiče na globalne ekonomske izglede, a posebno na Evropu, time i na Srbiju, ostaviti trag na ekonomski oporavak svih zemalja kroz poremećaje u lancima snabdevanja, veće svetske cene robe, efekte na globalne finansijske uslove, poverenje i niži rast trgovinskih partnera.

Bazna inflacija u Srbiji ostala znatno niža

Inflacija je podstaknuta rastućim cenama hrane i svetskim cenama energenata, dok je bazna inflacija u Srbiji ostala znatno niža.
Misija MMF-a je konstatovala da je u Srbiji i u aktuelnim uslovima kurs dinara ostao stabilan i da je očuvana stabilnost finansijskog sektora.

Važan faktor stabilnosti u Srbiji, što i ova kriza pokazuje, jeste stabilnost deviznog kursa i izvesnost u poslovanju koju ta stabilnost donosi. Ni tokom prethodnih mesec dana, kao ni tokom prethodnih epizoda povećanih međunarodnih rizika, nismo dopustili da spoljni šokovi dovedu do prekomernih oscilacija deviznog kursa”, rekla je guverner Tabaković.

Konstatovano je takođe da je bankarski sistem u Srbiji dobro kapitalizovan i likvidan, a Misija je pohvalila i brz odgovor NBS kako bi se sprečilo prelivanje eksternih šokova na domaći bankarski sistem, što je bilo ključno za očuvanje finansijske stabilnosti.

Pored toga, MMf je zaključio da je NBS blagovremeno reagovala u vezi sa Sberbankom Srbija i da je brzo završena transakcija kojom je Sberbanka Srbija postala deo jake domaće bankarske grupe s visokom kapitalizovanošću i snažnom pozicijom likvidnosti.

Fiskalni rezultat u 2021. bio bolji od očekivanog

Prema mišljenju MMF-a, Narodna banka Srbije je pojačano snabdevala finansijski sistem dovoljnom količinom efektivnog stranog novca kako bi se zadovoljila povećana tražnja, i takođe smatra da je fiskalni rezultat u 2021. bio bolji od očekivanog, podstaknut oporavkom poreskih prihoda.

U razgovorima je konstatovano i da su vlasti u Srbiji formirale radnu grupu koja će pomagati kompanijama da prebrode poremećaje u lancima snabdevanja.
Kao prioriteti politika za naredni period navode se očuvanje makrofiskalne i finansijske stabilnosti, ublažavanje uticaja tekućeg eksternog šoka i nastavak reformi za očuvanje snažnog rasta i dalje povećanje njegove inkluzivnosti.

Misija MMF-a zaključuje i da srednjoročni izgledi Srbije ostaju povoljni, podržani posvećenošću vlasti strukturnim reformama.
Narodna banka Srbije godinama unazad održava stabilnost ne samo na deviznom već na celokupnom finansijskom tržištu i tako ćemo nastaviti da radimo i u narednom periodu. U punoj koordinaciji svih politika, u Srbiji ćemo voditi računa da i u aktuelnim globalnim neizvesnostima obezbedimo maksimum povoljnih uslova poslovanja u Srbiji i da ostanemo garant stabilnosti i mira, zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar