Home VestiEkonomija NBS će moći da oduzima dozvole menjačnicama

NBS će moći da oduzima dozvole menjačnicama

by bifadmin

Narodna banka Srbije (NBS) u postupku kontrole moći će da donese rešenje o privremenom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova ovlašćenom menjaču na svim menjačkim mestima, u periodu do 30 radnih dana, navodi se u dopuni Odluke o bližim uslovima i načinu vršenja kontrole menjačkog poslovanja.

Dopunom odluke predviđena je i mogućnost trajnog oduzimanja ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova.

Kada se oduzimaju ovlašćenja?

Rešenje o privremenom oduzimanju ovlašćenja NBS može da donese u slučaju da „ovlašćeni menjač na bilo kom menjačkom mestu ne ispunjava uslove za obavljanje menjačkih poslova koji su utvrđeni zakonom ili propisom Narodne banke Srbije, odnosno postupa suprotno odredbama zakona ili propisa“.

Po prijemu rešenja, ovlašćeni menjač je dužan da to rešenje odmah istakne na vidno mesto na svim njegovim menjačkim mestima, piše u Odluci.

Ako nakon isteka perioda na koji su privremeno oduzeta ovlašćenja ovlašćenom menjaču ponovo utvrdi te nepravilnosti Narodna banka Srbije donosi rešenje o trajnom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova na svim menjačkim mestima tog ovlašćenog menjača.

Izvršni odbor Narodne banke doneo je odluku o dopuni Odluke o bližim uslovima i načinu vršenja kontrole menjačkog poslovanja i ona je juče objavljena u Službenom glasniku.

Prema Zakonu o deviznom poslovanju za menjačnice koje ne postupaju u skladu sa propisima NBS propisana prekršajna odgovornost: za pravno lice novčana kazna od 100.000 do 2.000.000 dinara, a za preduzetnika novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar