Home VestiEkonomija Nova vrsta armaturne šipke napravljena od konoplje

Nova vrsta armaturne šipke napravljena od konoplje

by bifadmin

Novu vrstu armaturne šipke proizveli su istraživači američkog Politehničkog instituta Rensselaer (RPI). Ova alternativa čeličnim šipkama napravljena je od konoplje, pa nema problem sa korozijom kao čelik, a uz to smanjuje emisiju ugljenika tokom izgradnje.

Rđanje čelične armature značajno doprinosi prevremenom propadanju konstrukcija uključujući mostove, puteve, zidove i zgrade, ističu vođe projekta Daniel Valczik i Aleksandros Tsamis.

Oni navode da Američko društvo građevinskih inženjera procenjuje vek trajanja betonskih konstrukcija na 40 do 50 godina, a da nema korozije bio bi tri puta duži. U tom slučaju bi se značajno smanjila proizvodnja armature što bi doprinelo manjoj emisiji ugljenika.

Smatraju da će se u visoko korozivnim sredinama često koristiti alternative tradicionalnom čeliku, kao što je armatura od polimera ojačanog staklenim vlaknima (GFRP), koja ima veliki uticaj na životnu sredinu.

Tim kaže da njihovi preliminarni rezultati pokazuju da šipka od konoplje ima znatno nižu količinu ugrađene energije od GFRP armature i da je verovatno jednako dugotrajna, iako njihov rad tek treba da bude ocenjen.

Armatura od konoplje se pravi procesom pultruzije u kome se vlakna spajaju i pomoću termoplastike se formira čvrsta šipka.

Prvi korak je pretvaranje konoplje u konopac koji sadrži mešavinu prirodnih i plastičnih vlakana. Namotaji ovog konopca se zatim ubacuju u mašinu kreiranu specijalno za ovaj proces. To je CNC mašina veličine malog automobila, koja se nalazi na licu mesta i kuje armaturnu šipku na zahtev, uzimajući iz digitalnih datoteka podatke prema kojima savija i seče proizvod u predviđenom obliku.

Konopljina vlakna su među najjačima u biljnom svetu

Bonus ovog procesa je što bi trebalo da smanji vreme izgradnje. Valczik i Tsamis takođe nameravaju da ovo bude konkurentan ili jeftiniji proizvod od standardne čelične armature, za razliku od drugih nekorozivnih alternativa koje su trenutno dostupne.

Njihov cilj je da proizvod učine logičnim izborom čak i za projekte bez velikih budžeta ili ciljeva održivosti i nadaju se da će prvi rad o ovoj tehnologiji objaviti sledeće godine.

U međuvremenu nastavljaju da razvijaju i testiraju armaturu, zajedno sa nizom drugih inovativnih proizvoda, a cilj im je da razviju građevinsku tehnologiju sledeće generacije koja koristi konoplju.

Industrijska konoplja je vrsta biljke cannabis sativa koja sadrži samo malu količinu psihoaktivnog jedinjenja THC. Njena vlakna su među najjačima u biljnom svetu, a usev se takođe ističe u izdvajanju atmosferskog ugljenika, čineći to dvostruko većom brzinom od drveća.

Uzgoj konoplje je nedavno legalizovan u SAD, a pošto je usev veoma otporan na klimatske promene mogao bi biti interesantan poljoprivrednicima. U ovom trenutku, međutim, postoji nedostatak proizvoda visoke vrednosti koji bi podstakli potražnju.

Iako je njihova šipka od konoplje sada održiva alternativa postojećim proizvodima, oni očekuju da će tehnologija postati još efikasnija u budućnosti kako se procesi ekstrakcije budu rafinirali i biljke uzgajale zbog vlakana.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs/Ekapija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

ddd 17. март 2022. - 10:01

ima li šta da ne može da se napravi od konoplje?

Odgovori

Ostavite komentar