Home VestiEkonomija Odluka da se zabrani izvoz žitarica oborila cenu na Produktnoj berzi

Odluka da se zabrani izvoz žitarica oborila cenu na Produktnoj berzi

by bifadmin

Odluka vlade Srbije da zabrani izvoz žitarica oborila je protekle nedelje njihove cene na Produktnoj berzi u Novom Sadu.

Zaključen je samo jedan ugovor za kukuruz po ceni od 31 dinar po kilogramu, bez poreza na dodatu vrednost (PDV), a pšenica se prodavala po ceni od 35,50 do 34,50 dinara, bez PDV-a, saopštila je danas ta berza.

„Nakon donošenja Uredbe o zabrani izvoza pšenice, kukuruza, brašna i ulja, prethodne nedelje, pala je tražnja na tržištu kukuruza i zaključen je samo jedan ugovor o kupoprodaji 50 tona po ceni od 31 dinar po kilogramu, bez PDV-a, što je pojeftinilo tu žitaricu za 9,18 odsto u odnosu na cenu nedelju dana ranije“ navedeno je u saopštenju.
Dodaje se da se pšenica prodavala po ceni od 34,50 do 35,50 dinara po kilogramu, bez PDV-a i ta cena je niža 0,12 odsto u odnosu na cenu sedam dana ranije.

Pojačana tražnja soje podigla je njenu cenu do 80 dinara po kilogramu, bez PDV-a što je povećanje od 2,56 odsto u odnosu na cenu prethodne nedelje.

Najviše je poskupela suncokretova sačma sa 33 odsto proteina, za 15,35 odsto i kilogram se prodavao po ceni od 41 do 45 dinara bez PDV-a.

Mineralno đubrivo, ruski AN u pakovanju od 600 klilograma prodavalo se po ceni od 102,66 dinara po kilogramu, bez PDV-a, urea, proizvedena u Rusiji u pakovanju od 25 kilograma koštala je 108,82 dinara po kilogramu, bez PDV-a

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar