Home VestiEkonomija “Poskupljenja će nailaziti u talasima”

“Poskupljenja će nailaziti u talasima”

by bifadmin

I bez rata u Ukrajini većina robe bi u narednom periodu poskupljivala, i to u talasima, tvrdi ekonomista Volfgang Šnelbeher iz konsultantske kuće „Boston Konsalting grup“ (BCG).

Poskupljenja dolaze naizmenično. To smo videli kod cene goriva. Sledeće poskupljenje biće osetno u naredne tri, četiri nedelje, a da poslednji talas usledi možemo čekati i do godinu dana“, rekao je Šnelbeher za agenciju APA. On je istakao da će i cene ostale robe rasti.

Poskupljenja se postepeno prelivaju na potrošače

„U hemijskoj i mašinskoj industriji je poskupljenje prošlog meseca bilo na nivou od cele prošle godine. Kod namirnica je zabeležen porast cena za 11 odsto, ali samo pet odsto je do sada došlo do kupca. Kod higijenskih artikala je porast cene dostigao osam odsto, a samo dva procenta stiglo je do kupaca“, dodao je austrijski ekspert objašnjavajući zašto nam neka poskupljenja tek predstoje.

Veći deo njih prouzrokovala je pandemija korona virusa koja je globalnoj ekonomiji stvorila probleme sa nestašicama i transportom robe.

Na nju se nadovezao i rat u Ukrajini, koji će dodatno doprineti porastu cena energenata, a on će dalje povećati troškove privrede, pogotovo njenog proizvodnog dela.

Da stvar bude gora, prema Šnelbeherovim rečima, svi instrumenti za ublažavanje posledica rastućih cena energenata su već iskorišćeni.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar