Home VestiEkonomija Proizvodi koji su najviše doprineli rastu inflacije u 2021. godini

Proizvodi koji su najviše doprineli rastu inflacije u 2021. godini

by bifadmin

U prošloj godini, posmatrano na raščlanjenom nivou dobara i usluga, stopi inflacije od 4% su najviše doprineli rast cena goriva, električne energije, mesa, povrća i duvana. Rast cena ovih pet proizvoda u skladu sa njihovim učešćem u potrošačkoj korpi objašnjava polovinu stope inflacije iz 2021. godine, pokazalo je istraživanje Instituta za razvoj i inovacije.

Među proizvodima koji su dali najveći doprinos rastu inflacije nalaze se goriva i maziva za putnička vozila čiji doprinos ukupnom rastu cena je bio 0,75%. Njihov udeo u potrošačkoj korpi kretao se oko 6%.

Dalje, električna energija za domaćinstva doprinela je rastu inflacije za 0,40%, a za nju se u Srbiji u proseku izdvaja oko 5% potrošačke korpe.

Slede meso sa doprinosom stopi inflacije od 0,34% i udelom u potrošačkoj korpi od 6,73%, zatim povrće čiji doprinos ukupnom rastu cena je bio 0,33% a udeo u potrošačkoj korpi 4,20%, te duvan sa doprinosom inflaciji od 0,29% na koji trošimo 4,39% potrošačke korpe.

Koliko su proizvodi poskupeli?

Kada se analiziraju proizvodi koji su najviše poskupeli, na prvom mestu nalaze se ulja i masti čija cena se povećala za 16,6%, a odmah iza njih nalaze se goriva i maziva za putnička vozila (12,5%), paket aranžmani (11,1%), odnošenje smeća (10,4%), telefonska oprema (10,2%), bicikli (8,5%), odvođenje otpadne vode (8%) itd.

Izvor: Institut za razvoj i inovacije

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar