Home VestiEkonomija Šta nas istorija uči o razdoblju visokih kamatnih stopa

Šta nas istorija uči o razdoblju visokih kamatnih stopa

by bifadmin

Fed je prošle nedjelje započeo ciklus podizanja kamatnih stopa, a takođe se sprema da smanji bilans stanja koji je narastao na gotovo 9 biliona dolara.

U ovom trenutku čini se da će na svakoj od preostalih šest ovogodišnjih sednica podići kamatu jer je inflacija izmakla kontroli. Guverner Jerome Powell ponovio je u ponedeljak da inflacija preti inače snažnom oporavku.

“Tržište rada je vrlo snažno, a inflacija previsoka”, rekao je Powell, dodajući da bi Fed na sljedećem sastanku (3.-4. maja) mogao podići kamatne stope za 0,5 postotnih bodova umesto klasičnog “kvarta”. Tržišta već očekuju takav scenario s više od 50 posto verovatnoće.

“Moramo preduzeti odgovarajuće mere kako bismo ponovno osigurali stabilnost cena”, rekao je Powell, koji želi videti meko prizemljenje za ekonomiju.

Od 1970. bilo je 16 ciklusa monetarnog pooštravanja u SAD-u, Velikoj Britaniji i Evropi. Trinest ih je odvelo u recesiju, navodi Capital Economics. Jedan od razloga zašto su više kamatne stope izazvale recesiju je nekoliko. U nekim slučajevima centralne banke su prekasno reagovale na visoku inflaciju, a zatim bezuspešno pokušale da je ukrote agresivnim podizanjem kamatnih stopa.

To je najveći rizik u sadašnjoj situaciji i zato centralne banke trenutno imaju veliku odgovornost. S jedne strane ne smeju dopustiti visoku inflaciju, a s druge strane ne smeju nesmotrenim postupcima izazvati recesije.

Poznati investitor Carl Icahn rekao je u izjavi za CNBC da je razdoblje nižeg ekonomskog rasta verovatno na pomolu:

“Negativno sam raspoložen. Vjerovatno smo suočeni s recesijom ili nečim još gore”, rekao je Icahn.

Prema njegovim riječima, najveća opasnost je porast inflacije, koja je u SAD-u dostigla neslavni rekord od 7,9 posto u poslednjih 40 godina. Rusko-ukrajinski rat samo pogoršava neizvjesnost.

Icahn sumnja da će Fed uspeti da dovede američku ekonomiju do mekog sletanja. “Pitanje je hoćemo li zbilja vidjeti meko sletanje. Radije bih rekao suprotno. Inflacija može biti užasna kada sve ide u pogrešnom smeru.”

Marko Majić

Izvor: SEEbiz.eu

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar