Home VestiEkonomija Vlada Srbije ograničila cenu gasa

Vlada Srbije ograničila cenu gasa

by bifadmin

Vlada Srbije je danas usvojila Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cecne gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

Kako stoji u saopštenju Vlade, uredba je doneta sa ciljem da se obezbedi sigurno snabdevanje tržišta u Srbiji i zaštite privredni subjekti i građani koji koriste ovaj energent, kao i da se otklone posledice skoka cene prirodnog gasa, ne bi li se ublažile posledice energetske krize i obezbedilo normalno snabdevanje potrošača.

– Zato je bilo neophodno energetskim subjektima, koji obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko, obezbediti pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine, piše u saopštenju.

U saopštenju takođe stoji da je bilo neophodno obezbediti i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji, u odnosu na novembar 2021. godine.

– Ti energetski subjeki prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene koja je bila tog meseca, stoji u saopštenju.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar