Home VestiEkonomija Za Srbiju usvojen IPARD III program od 288 miliona evra

Za Srbiju usvojen IPARD III program od 288 miliona evra

by bifadmin

Odlukom Evropske komisije od 9. marta usvojen je IPARD III program Republike Srbije za period 2021 – 2027. godine, vredan 288 mil EUR, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Investicije koje će biti podržane IPARD III programom odnose se na nabavku opreme i mašina i izgradnju i rekonstrukciju objekata, sa ciljem dostizanja evropskih standarda u oblasti higijene, bezbednosti hrane, dobrobiti životinja i zaštite životne sredine, osnaživanja poljoprivrednih proizvođača za plasman proizvoda na tržište EU, kao i pripreme za korišćenje evropskih fondova koji će domaćim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima biti dostupni stupanjem u članstvo EU.

Mere koje će biti podržane IPARD III programom su:

Mera 1: Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava;
Mera 3: Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva;
Mera 4: Agro-ekološko-klimatske mere i mera organske proizvodnje;
Mera 5: Sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja – LEADER pristup;
Mera 6: Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu;
Mera 7: Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja i
Mera 9: Tehnička pomoć (podrška Upravljačkom telu u sprovođenju IPARD programa).

Pored mera koje su već bile akreditovane kroz IPARD II program, IPARD III programom predviđeno je uvođenje novih mera koje će dodatno povećati iskorišćenje dodeljenih sredstava, kao i novih sektora, novih limita finansijske podrške, novih specifičnih kriterijuma u vezi sa površinom i brojem životinja.

Izvor: Ekapija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar