Home VestiEkonomija Zatvaranje Šenžena će intenzivirati nestašice

Zatvaranje Šenžena će intenzivirati nestašice

by bifadmin

Kineski industrijski grad Šenžen zatvoren je zbog širenja korona virusa, što bi moglo produbiti nestašice raznovrsne robe na globalnom nivou.

Vlasti ove države sprovode politiku zatvaranja čitavih gradova i masovnog testiranja svaki put kada negde počne da raste broj zaraženih. Trenutno se u Kini beleži rast broja novozaraženih, kojih sada ima oko 1.800.

Zato će u Šenženu, u kojem više svetskih fabrika pravi tehnološku robu, biti ukinut noćni prevoz i zabranjen rad onih kompanija koje ne proizvode esencijalnu robu. Zabrana će trajati do 20. marta. Sve ovo dešava se zbog 66 novih slučajeva zabeleženih u subotu.

Ovaj grad je inače sedište proizvodnje Hjuaveija, Opoa i TCL-a, ali i stranih preduzeća poput Fokskona, koji snabdeva velike klijente poput Epla, Gugla i Amazona.

Šenžen je takođe i trgovinsko čvorište budući da ima nekoliko luka i da se iz njega odvija najveći deo spoljnotrgovinske razmene između SAD i Kine.

I prošle godine u junu jedna od većih luka u Šenženu je iz istih razloga bila zatvorena, što je izazvalo probleme u snabdevanju robom u celom svetu. Prema rečima rukovodilaca transportnih kompanija poput Maerska, to je globalnoj trgovini nanelo veću štetu nego zaglavljivanje broga Ever Given u Sueckom kanalu.

Izvor: Nikkei

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar