Home VestiEkonomija Zbog naše neutralnosti ukrajinska IT firma se seli iz Novog Sada u Zagreb

Zbog naše neutralnosti ukrajinska IT firma se seli iz Novog Sada u Zagreb

by bifadmin

Vodeća ukrajinska IT kompanija Intellias objavila je na Fejsbuku da zatvara kancelarije u Srbiji i seli poslovanje u Zagreb. Razlog za to je neutralan stav naše zemlje prema Rusiji u aktuelnom sukobu.

U objavi stoji: “Odlučili smo da zatvorimo srpsku kancelariju i otvorimo Balkan IT hub u Hrvatskoj. U ovim teškim vremenima ne osećamo odgovarajuću potporu od strane srpskih vlasti, pa je Intellias odlučio da preseli svoj razvojni centar u Hrvatsku. Novo sedište kompanije nalaziće se u Zagrebu. Odabrali smo Hrvatsku zbog njene dosledne proukrajinske pozicije – zbog pružanja pomoći našoj vojsci i utočišta našim izbeglicama, podržavanja zahteva Ukrajine za ulazak u EU, zatvaranja neba ruskim avionima”.

Kompanija Intellias posluje u 25 zemalja sveta, zapošljavajući uglavnom visokokvalifikovanu radnu snagu. Časopis Forbes proglasio ju je najboljim ukrajinskim poslodavcem.

Ona je do kraja 2022. godine u Novom Sadu trebalo da zaposli više od 60 inženjera koji bi radili na softverskim rešenjima vezanim za telekomunikacije, autoindustriju, finansije i slično.

Kako se navodi u članku koji je objavio ukrajinski Forbs, tamo je već zaposleno oko 10 inženjera i menadžer srpske ispostave. Do kraja godine, tim je trebalo da broji do 100 ljudi. Kompanija je, po rečima direktora, trebalo da ulaže nekoliko stotina hiljada dolara godišnje u Srbiju. Pričalo se i o otvaranju kancelarija u Beogradu. Sada će pak Zagreb biti bogatiji za 100 novih radnih mesta.

Izvor: Poslovni.hr, 021

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar