Home VestiEkonomija Autobuske karte plaćamo duplo više od drugih zemalja u Evropi

Autobuske karte plaćamo duplo više od drugih zemalja u Evropi

by bifadmin

Iako manje zarađujemo, cene autobuskih karata na linijama između dva veća grada su dvostruko veće od prosečne cene u zemljama Evropske unije (EU), pokazuje analiza Komisije za zaštitu konkurencije (KZK).

Dodaje se da je dohodak po stanovniku u Srbiji 2019. godine bio na nivou 41 odsto proseka zemalja Evropske unije.
Međutim, cene karata po kilometru na linijama između dva veća grada bile su približno dvostruko veće od prosečne cene u zemljama EU.

Cene su više i na linijama između srednjih i malih gradova, navodi se.

„Podaci prikupljeni za ovo istraživanje tržišta ukazuju na to da su tipične cene koje autobuske stanice naplaćuju za ukrcavanje i iskrcavanje putnika više u Srbiji za bar 35 odsto nego u Nemačkoj ili Poljskoj“ ističe Komisija za zaštitu konkurencije

Korisnici usluga bi mogli da uštede 20 miliona dolara godišnje u izdacima na autobuske karte i stanične usluge kada bi postojala veća konkurencija.

Za uštedu bi bilo dovoljno sniženje cene karata od 10 odsto, pokazuju proračuni Svetske banke.

Međutim, na dve trećine svih autobuskih linija u Srbiji saobraća samo po jedan prevoznik.
Koncentracija je niža na republičkom nivou, gde deset najvećih poslovnih grupacija opslužuje više od polovine mreže linija u državi.

Autoprevoznici su najčešće i vlasnici većine autobuskih stanica, a svaki grad najčešće ima samo po jednu autobusku stanicu, čime se dodatno učvršćuje lokalna dominacija prevoznika.

„Podaci koje su prikupili KZK i Grupa svetske banke ukazuju na to da autobuske stanice u Srbiji često naplaćuju dodatne naknade na cenu karte prodate u svojim prostorijama i pružaju povezanim prevoznicima

Izvor; Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar