Home VestiEkonomija Bajden pokušava da poveća porez za bogataše

Bajden pokušava da poveća porez za bogataše

by bifadmin

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena predložila je novi “porez za milijardere”, koji bi se odnosio na bračne parove čiji oporezivi prihodi prevazilaze 450.000 dolara godišnje i na samce koji zarađuju više od 400.000 dolara, takođe na godišnjem nivou.

U okviru predloga budžeta za 2023. godinu teškog 5,8 biliona dolara, planirana su veća izdvajanja za odbrambene svrhe i socijalnu brigu, za koja bi se novac prikupio, između ostalog, i oporezivanjem bogatih.

Pojedini analitičari smatraju da je mala šansa da će ovaj predlog, nazvan “porez na minimalni prihod milijardera”, biti odobren u Kongresu, ali ako se to desi, kažu, američka viša klasa bi od kraja ove godine bila pod većim poreskim opterećenjem.

Kako Bela kuća navodi u svom predlogu budžeta, američki milijarderi za porez trenutno izdvajaju svega osam odsto svoje imovine dok radnici plaćaju porez po dvostruko višoj stopi.

Zato Bajdenova administracija predlaže da se za sve one sa visokim zaradama marginalna stopa poreza na dohodak poveća sa 37 odsto na 39,6 procenata. Novi namet bi se odnosio i na neunovčene investicije. Ovo bi unelo značajne izmene u “kućni budžet” bogataša, jer trenutno vrednost ulaganja dobrostojećih Amerikanaca nije oporeziva sve dok ih ne unovče.

Drugim rečima, poreznici bi ubuduće mogli procenjivati vrednost njihovne celokupne imovine, kako one likvidne poput deonica, tako i nelikvidne, kao što su umetnička dela. Procenjuje se da bi ovaj porez plaćalo 0,01 odsto američkih domaćinstava, od čega su polovina milijarderska. Naravno, ako uspe da prođe u Kongresu.

Izvor: CNBC, Poslovni.hr

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar