Home VestiEkonomija Cene osnovnih životnih namirnica, ograničene na još 60 dana

Cene osnovnih životnih namirnica, ograničene na još 60 dana

by bifadmin

Vlada Srbije usvojila je izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica – šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma, brašno tip T- 400 glatko, u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, brašno tip T-500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra i svinjsko meso – but.

Uredba će se primenjivati u trajanju od 60 dana, u cilju dalje zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena navedenih roba, koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je usvojila i izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte kojom se prosečna veleprodajna cena derivata Evro dizel i Evro premijum BMB 95 na teritoriji Srbije uvećava za po sedam dinara.

Ova Uredba važiće od stupanja na snagu, 29. aprila, do 31. maja ove godine.

Privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava u obavezi su da nastave da isporučuju ove derivate utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava i posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara, navodi se u saopštenju.

Članovi Vlade doneli su i odluku o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte za 15% od objavljenih usklađenih iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja, a imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu, kao i njenu tendeciju daljeg rasta, koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji.

Izvor: Ekapija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar