Home VestiEkonomija I Societe Generale napušta Rusiju

I Societe Generale napušta Rusiju

by bifadmin

Na listi kompanija koje napuštaju rusko tržište našla se i francuska banka Societe Generale koja će prodati svoj udeo u Rosbank ali i u svojim osiguravajućim kućama.

Rosbank je inače jedanesta po veličini banka u Rusiji a u njenom vlasništvu najveći udeo ima Societe Generale (99,4 odsto), koja je najavila povlačenje odatle. To povlačenje sa ruskog tržišta koštaće je 3,1 milijarde evra. Francuska banka će prodati i svoje podružnice koje se bave osiguranjem. Kao kupac se navodi Interros Capital, investiciona firma jednog od najbogatijih ruskih oligarha Vladimira Potanina.

Ovaj čovek je u martu 2022. proglašen najbogatijom osobom u Rusiji, a zauzeo je i 58. mesto na svetskoj listi bogataša. Navodno je “težak” 24,4 milijarde dolara. Prema podacima američkog Ministarstva finansija, Potanin veoma blisko sarađuje sa Vladimirom Putinom.

Societe Generale je samo jedna u nizu stranih kompanija koje su odlučile da prekinu svoje poslovanje u Rusiji nakon njenog napada na Ukrajinu. Zanimljivo je da je već na stotine poslodavaca napustilo tu zemlju, a među njima su najsporiji bili francuski.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar