Home VestiEkonomija Mask ponudio za Tviter 43 milijarde dolara

Mask ponudio za Tviter 43 milijarde dolara

by bifadmin

Izvršni direktor „Tesle“, milijarder Ilon Mask, priznao je sinoć na konferenciji TED2022 u Vankuveru da „nije siguran“ da li će zaista uspeti da kupi 100 odsto akcija Tvitera, nakon što je u dokumentu dostavljenom regulatorima otkrio da je ponudio cenu od 54,20 dolara po akciji, ili oko 43 milijarde dolara.

Tviter je potvrdio da je primio ponudu koju Upravni odbor tek treba da razmotri, pri čemu je ponuđena cena po akciji mnogo niža od 70 dolara koliko su dostigle prošlog leta, piše CNBC.
Mask je u pismu upućenom izvršnom direktoru Tvitera Paragu Agravalu naveo da je cena od 54,20 dolara po akciji njegova najbolja i konačna ponuda.

 Postoji „plan B“

Na pitanje učesnika na konferenciji TED-a da li postoji „plan B“ ako njegova trenutna ponuda bude odbijena, Mask je odgovorio: „Postoji“, ali je odbio da iznese detalje.

Uprkos ogromnom bogatstvu, veliki deo Maskove imovine nije likvidan, pa se neki analitičari pitaju kako će obezbediti sredstva ako njegova ponuda bude prihvaćena, napominje CNBC, dodajući da su analitičari banke Vels Fargo, na primer, mišljenja da će on možda morati da proda akcije „Tesle“ da bi finansirao ovo preuzimanje.

Jedan od učesnika skupa u Vankuveru upitao je Maska da li je obezbedio finansiranje, aludirajući na njegov spor sa Komisijom za hartije od vrednosti (SEC) iz 2018. godine kada je tvitovao da će „Teslu“ transformisati u privatnu kompaniju, pri čemu nije imao potrebna sredstva, ali je tim tvitom izazvao skok vrednosti akcija.

Imam dovoljno sredstava. Realizovaću to ako je moguće“, odgovorio je on, a komentarišući raniji spor sa SEC-om otišao je toliko daleko da je neke u toj komisiji nazvao ta kopilad.

Mask je takođe izneo svoju viziju za Tviter ukoliko preuzme kontrolu nad tom društvenom mrežom.

Mislim da je veoma važno da postoji inkluzivna arena za slobodu govora,  rekao je on, poredeći Tviter sa de fakto gradskim trgom.

Priznao je da postoji potreba za nekim nivoom moderiranja sadržaja, na primer kada je reč o eksplicitnim pozivima na nasilje, dodajući da će taj servis morati da se pridržava zakona zemalja u kojima posluje.

Voleo bi, kaže, da politike i algoritam platforme budu mnogo otvoreniji i pristupačniji kako bi ljudi mogli da kritikuju i izražavaju zabrinutost, a ako je tvit na neki način izmenjen, smatra da uz njega treba da bude priložena informacija koja objašnjava razlog izmene. Generalno, Mask je rekao da su tajm-auti poželjniji od trajnih zabrana učešća nekih korisnika te mreže.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar