Home VestiEkonomija Mask želi Minakvu – može li strani investitor da kupi vodoizvorište u Srbiji?

Mask želi Minakvu – može li strani investitor da kupi vodoizvorište u Srbiji?

by bifadmin

Nakon niza avangardnih poslovnih poduhvata, prozvodnje električnih automobila, lansiranje prve rakete u privatnom vlasništvu u svemir, i poslednjeg – kupovine društvene mreže Tviter, kontroverzni biznismen i inovator Ilon Mask, navodno je odlučio da se upusti u posao sa pijaćom vodom. Naime, kompanija „Tesla Motors“ u vlasništvu Ilona Maska obratila se nekolicini evropskih proizvođača mineralne vode, među kojima je i novosadska kompanija „Minakva“.

U istom danu kada je vest da je kupio Tviter postala globalna, objavljena je i jedna lokalna – Ilon Mask se naime, zainteresovao i za jednu novosadsku kompaniju.

„Tesla“ je pismenim putem iskazala interesovanje za saradnju sa kompanijom Minakva, koja bi uključila i akviziciju jednog dela kompanije. Ozbiljno ćemo razmotriti ponudu, a uzorci vode za slanje se pripremaju. „Tesla“ je kontaktirala i još nekoliko kompanija u Evropi koje imaju vodu sa prirodnim jodom, a za nekoliko nedelja će biti poznato više detalja“, navela je direktorka kompanije Minakva Tatjana Malbaša.

Kompaniju Minakva smo pitali šta je za sada ponudio potencijalni investitor, da li je poznato koji deo firme bi bio predmet akvizicije i koji je interes da se ostvari saradnja sa korporacijom Ilona Maska. Kratko su odgovorili da ne žele od ove situacije da prave reklamu i da će odluku o eventualnoj saradnji doneti radnici i porodice koje imaju udeo u vlasništvu od 60 posto i strani investitor koji ima 40 odsto vlasništva.

A koji je bi mogao da bude interes zvanično najbogatijeg čoveka na svetu?

„Pametni ljudi su odavno shvatili da će voda biti deficitarna i da će njena cena rasti i da bez obzira na to da li je danas kriza u nafti energiji ili nečemu drugom, kriza koja je već sada ozbiljno drma jeste kriza u nedostatku pijaće vode“, rekao je Igor Jezdimirović, „Inženjeri zaštite životne sredine“.

Prognoza Ujedinjenih nacija je do će 2050. godine biti šest milijardi žednih.

„Već sada se vode ratovi zbog vode, sve ovo što imamo, jednim dobrim delom upravo dolazi zbog nedostatka vode, upravo i posledice koje imamo velikog broja izbeglica koje su dolazile sa Bliskog istoka, jeste klimatska promena i nedostatak vode“, dodao je Jezdimirović.

U osvit globalne krize vodosnabdevanja, Srbija je na rizičnom području – najveći deo pijaće vode dobija iz okolnih zemalja, a više od 80 odsto flaširane vode koja se puni u zemlji, u vlasništvu je stranih korporacija – poput Koka kole i Pepsija.

Može li strani investitor da kupi vodoizvorište u Srbiji?

„Izvorište se ne može kupiti, podzemne vode kao geološki resurs su bogatstvo koje pripada državi, dakle Republika Srbija je vlasnik, a neki privredni subjekt može samo dobiti pravo korišćenja tog resursa“, objasnio je Srđan Rončević sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine PMF-a.

Na koliko dugo?

Rončević: Izdaju se vodne dozvole na period od 15 godina, s tim da uvek država preko inspekcije može, ako ima potrebe iz određenih razloga, da spreči eksploataciju.

U praksi se, međutim, dešava da se takozvana „vodna renta“ najčešće produžava. Koliko je izvesno da se listi stranaca koji eksploatišu domaća vodoizvorišta pridruži i vlasnik „Tesla Motors-a“, pitali smo i PR službu njegove kompanije.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar