Home VestiEkonomija Osnivači ruskih preduzeća u Srbiji gase građevinske, osnivaju IT firme

Osnivači ruskih preduzeća u Srbiji gase građevinske, osnivaju IT firme

by bifadmin

Otkako je 24. februara počeo rat u Ukrajini, pa do danas, građani i preduzeća iz Rusije osnovali su u Srbiji 288 firmi. Osnivača iz Ukrajine u istom periodu znatno je manje – svega šest novoregistrovanih firmi ima osnivače poreklom iz ove zemlje.

Kada je reč o ugašenim preduzećima i preduzetničkim radnjama, kako je portalu N1 potvrđeno u Agenciji za privredne registre, iz registra APR izbrisano je ukupno 10 ruskih i tri ukrajinske firme. Dok se novoosnovani registruju uglavnom za programiranje i konsalting, izbrisane firme ruskih vlasnika bavile su se ugostiteljstvom, građevinom, arhitekturom, proizvodnjom guma za vozila, ali i frizerskim i kozmetičkim uslugama, umetničkim stvaralaštvom… Novoosnovane ukrajinske firme registrovane su za konsalting, ugostiteljstvo i saobraćaj, dok je među obrisanima bila reklamna agencija, trgovina hemijskim proizvodima, kao i – pokretni ugostiteljski objekat.

Prema trenutnom stanju u bazi podataka APR, u Registru privrednih subjekata ima 876 preduzeća čiji su osnivači ili vlasnici udela fizička i pravna lica iz Ruske Federacije. Upisano je, kako je portalu N1 potvrđeno u APR, i 524 preduzetnika – državljanina Ruske Federacije.

U ova preduzeća nisu uračunata akcionarska društva kao što su Naftna industrija Srbije, YUGOROSGAZ, Lukoil Srbija, među čijim su vlasnicima i oni iz Ruske Federacije – jer podatke o akcijskom kapitalu vodi Centralni registar hartija od vrednosti, a ne APR.

U Srbiji danas, takođe, posluje i 173 preduzeća čiji su osnivači i vlasnici građani i firme iz Ukrajine, kao i 96 preduzetnika, koji su državljani Ukrajine, rečeno je portalu N1 u APR.

Čime se bave novoosnovani

„Od 24. februara do danas registrovano je osnivanje 86 privrednih društava, čiji su osnivači ili članovi udela građani i preduzeća iz Ruske Federacije, kao i 202 preduzetnika, koje su registrovali državljani Ruske Federacije. U istom periodu, registrovano je osnivanje pet preduzeća, čiji su osnivači ili članovi udela fizička i pravna lica iz Ukrajine, kao i jedan preduzetnik, koga je registrovao državljanin Ukrajine“, ističu u APR.

Najveći broj novoosnovanih preduzeća iz Ruske Federacije registrovan je za računarsko programiranje, potom nespecijalizovanu trgovinu na veliko, pa konsultantske akcivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, pa tek potom za konsultantske delatnosti u oblasti IT.

Kada je reč o preduzetnicima iz Rusije, poredak delatnosti je nešto drugačiji: Na prvom mestu je računarsko programiranje, pa konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Osnivači firmi iz Ukrajine se, osim konsaltingom koji je na prvom mestu delatnosti novoosnovanih preduzeća, bave i ugostiteljstvom i delatnostima u saobraćaju.

Jedini preduzetnik – državljanin Ukrajine, registrovan u ovom periodu bavi se – računarskiim programiranjem.

Čime su se bavili izbrisani

U periodu 24. februara do 4. aprila iz Registra privrednih subjekata obrisano je pet preduzeća čiji su osnivači ili članovi udela građani i firme iz Ruske Federacije,.

„Oni su bili registrovani za pretežnu delatnost restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, proizvodnju guma za vozila, protektiranje guma za vozila, pripremna gradilišta, razradu građevinskih projekata, arhitektonsku delatnost. Obrisano je i pet preduzetnika registrovanih za pretežnu delatnost frizerskih i kozmetičkih salona, za umetničko stvaralaštvo, ostale zabavne i rekreativne delatnosti, postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, grejnih i klimatizacionih sistema, kao i ostale usluge rezervacije i delatnosti povezane s njima“, navode u APR.

Kada je reč firmama ukrajinskih vlasnika, koje su prestale da postoje od početka rata u ovoj zemlji, reč je o dva preduzeća koja su se bavila trgovinom na veliko hemijskim proizvodima i delatnošću reklamnih agencija, dok se jedan preduzetnik bavio delatnošću restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar