Home VestiEkonomija Prognoza Erste Grupe: Ekonomije u CIE za sada otporne

Prognoza Erste Grupe: Ekonomije u CIE za sada otporne

by bifadmin

Iako je ekonomski rast u Centralnoj i istočnoj Evropi (CIE) i Austriji ostao snažan u prvom kvartalu 2022. godine, prognoza za celu godinu za region je snižena, kao i za Evropu u celini. Očekuje se da će nivoi inflacije u regionu CIE ostati povišeni.

„Erste Grupa ulazi u ovu aktuelnu krizu kao veoma profitabilna banka sa jakim kapitalom i likvidnošću. To nam omogućava da budemo pouzdan i stabilan partner svojim klijentima“, rekao je Bernd Špalt, generalni direktor Erste Grupe.

„Ekonomije u našem regionu dobro su prebrodile krizu izazvanu pandemijom i do sada su se takođe pokazale kao otporne u aktuelnoj krizi, zahvaljujući uglavnom dobrim rezultatima iz 2021. godine. U povoljnom scenariju, ekonomski oporavak bi mogao da se nastavi. Međutim, rat je sve promenio, dovodeći u pitanje ne samo mir u Evropi, već i osnovne stvari kao što su energetska i prehrambena sigurnost.“

Sporiji rast BDP-a i veća inflacija u 2022. godini

Pre rata u Ukrajini, ekonomije u CIE su beležile brz oporavak nakon pada ekonomske aktivnosti prouzrokovanog pandemijom. Međutim, rat, pored toga što je doveo do humanitarne katastrofe, predstavlja drugu krizu sa negativnim posledicama po ekonomiju u periodu od samo dve godine.

Ekonomska uloga Rusije kao izvoznog tržišta za ekonomije u CIE jeste konstantno beležila pad poslednjih godina; Rusija nije među 10 vodećih trgovinskih partnera većine zemalja u regionu. Međutim, većina zemalja – posebno Austrija, Češka Republika i Slovačka – još uvek zavise od uvoza ruskih energenata, posebno prirodnog gasa. Stope inflacije rastu, uglavnom zbog povećanja cena energenata i hrane. Erste Grupa procenjuje da će inflacija u Austriji iznositi 5,5% u 2022. godini, ali će verovatno dostići visoke jednocifrene ili čak dvocifrene brojeve u više zemalja CIE, do 11,7% u Češkoj Republici. To će uticati na kupovnu moć i, zatim, na rast BDP-a. Erste Grupa generalno očekuje prosečan rast BDP-a od oko 3% na tržištima bankarske grupe u 2022. godini, što je ispod trenutnih očekivanja za evrozonu. Pored toga, uticaj rata na trgovinu pogoršava već postojeće probleme u lancima nabavke. Sankcije koje se primenjuju protiv Rusije takođe će ostaviti svoj trag na evropskim ekonomijama.

Uprkos svim ovim izazovima, verujemo da će, zbog još uvek velikog broja porudžbina, 2022. godina i dalje biti okarakterisana rastom, iako oslabljenim.

Prognoza: Erste Grupa i dalje na dobrom putu rasta

U kontekstu trenutnih očekivanja u pogledu makroekonomskih kretanja na svojim ključnim tržištima, Erste Grupa očekuje neto rast kredita od oko 5% u 2022. godini. Ovakav rezultat, kao i neočekivano snažni faktori koji utiču na povećanje kamatnih stopa, trebalo bi da dovedu do najmanje visokog jednocifrenog povećanja neto prihoda od kamata — uprkos još uvek negativnim referentnim stopama u evrozoni. Očekuje se da će povećanje neto prihoda od naknada i provizija iznositi oko 5%. Kao i u 2021. godini, Erste Grupa ima za cilj da ostvari dvocifren prinos na materijalni kapital (ROTE). Očekuje se da će koeficijent kapitala CET1 Erste Grupe i dalje ostati snažan.

Erste Grupa smatra da će troškovi rizika u 2022. godini biti manji od 20 baznih poena prosečnih bruto kredita odobrenih klijentima. Očekuje se da će pokazatelj PK biti ispod 3,0%.

Razvoj situacije u Rusiji i Ukrajini ne utiče direktno na Erste Grupu, jer nema operativno prisustvo u tim zemljama; izloženosti prema tim zemljama su zanemarljive i trenutno se ne očekuju dodatna rezervisanja po osnovu rizika u tom kontekstu. Međutim, mogućnost indirektnih efekata, kao što su nestabilnost finansijskog tržišta ili sekundarni efekti sankcija na neke od naših klijenata, ne može se isključiti.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar