Home VestiEkonomija Rusija platila ratu duga u rubljama? Moguć „veštački bankrot“

Rusija platila ratu duga u rubljama? Moguć „veštački bankrot“

by bifadmin

Rusija ima neophodna sredstva da servisira svoje dugove, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Na pitanje u vezi sa pregovorima Rusije i Ukrajine Peskov je kazao da je još „dug put pred njima“, dodavši da se razgovori nastavljaju ali ne idu ni tako brzo ni tako glatko kako bi Moskva želela. On je pozvao na „nezavisnu istragu“ navodnih ratnih zločina u Buči, rekavši da Rusija ne može prihvatiti istragu u kojoj nije i sama zastupljena.

Rusija platila ratu u rubljama?

Ruski ministar finansija danas je saopštio da je Rusija bila primorana da plati 649,2 miliona dolara inostranog duga denominovanog u dolarima pomoću rublji nakon što je jedna korespondentna banka „odbila da izvrši instrukcije za plaćanje“ za tu ratu. Ostalo je nejasno da li je plaćanje prihvaćeno, prenosi Teletrejder.

„Zbog neprijateljske aktivnosti Trezora SAD, a kako bi ispunilo državne obaveze u pogledu duga Ruske Federacije po navedenim obveznicama i zaštitila interese vlasnika tih hartija od vrednosti, rusko ministarstvo finansija bilo je prinuđeno da uključi jednu rusku finansijsku instituciju kako bi se neophodna plaćanja obavila“, naveo je ruski ministar u pisanoj izjavi.

Izvor: B92.net
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar