Home Некатегоризовано Američke kompanije će pružiti podršku zaposlenima koje će pogoditi odluka o ukidanju abortusa

Američke kompanije će pružiti podršku zaposlenima koje će pogoditi odluka o ukidanju abortusa

by bifadmin

Sa najavom ukidanja prava na abortus u SAD, mnoge američke kompanije počele su da se pripremaju za dodatne troškove za svoje zaposlene koji ipak žele da prekinu svoju trudnoću.

Pre nekoliko dana Politiko je objavio procureli dokument u kojem se vidi namera američkog Vrhovnog suda da ukine odluku kojom je pre skoro 50 godina legalizovan abortus u čitavoj državi. Od tada se bura u javnosti ne stišava. U SAD se već danima održavaju protesti, a svetska javnost je u šoku što se tako nešto dešava u zemlji koja se dičila svojom demokratijom i pravima i slobodama koje ima njeno stanovništvo.

Kako Vrhovni sud može da ukine pravo na abortus?

Pravni sistem u Sjedinjenim Američkim Državama je precedentni, što znači da se izvori prava u ovoj zemlji temelje na sudskim presudama ili odlukama odgovarajućih organa koji predstavljaju presedan za odluke u sličnim slučajevima u budućnosti.

Jedna od takvih presuda je ona iz 1973. iz slučaja Ro protiv Vejda, kojom je abortus postao ustavno zagarantovano pravo. Međutim, uskoro bi to moglo da se preokrene.

Naime, ukoliko Vrhovni sud krajem juna ili početkom jula obori presudu Ro protiv Vejda, abortusi će automatski biti zabranjeni u 13 država koje su već izglasale zakone o ovome, a postoji bojazan da bi još desetak država to moglo da učini veoma brzo. Ako se takav scenario bude dogodio, milioni žena u 23 američke savezne države izgubiće pravo na prekid trudnoće.

To međutim ne znači da će njima biti generalno uskraćeno pravo na abortus, već da neće moći da ga izvrše u svojoj državi. Dake, one će radi prekida trudnoće morati da izdvoje i vreme i novac da otputuju u susedne države ili negde drugde, gde je to dozvoljeno.

Zato su mnogi američki poslodavci već počeli da pripremaju olakšice za žene koje zapošljavaju, kako bi one mogle bez velikih izdataka da prekinu trudnoću ukoliko to žele. Ponajviše u Teksasu koji je najdalje otišao u naporima da zabrani abortuse.

Kompanije protiv nove regulative

Prema pisanju Rojtersa, Amazon će po svakoj zaposlenoj izdvojiti 4.000 dolara na ime troškova za putovanje i prekid trudnoće. U Eplu su na stavku zdravstvenog osiguranja dodali mogućnost da njihove radnice besplatno izvrše abortus u nekoj drugoj državi, kao i u banci Sitigrup.

Softverska kompanija Sejlsfors je otišla i korak dalje – njen izvršni direktor je rekao da će ova firma finansijski pomoći svakoj zaposlenoj osobi koja zbog ukidanja abortusa želi da se odseli iz Teksasa.

Neke od kompanija ponudile su i svoje usluge osobama koje će se naći u nemilosti nove regulative. Platforme za obezbeđivanje prevoza Uber i Lift trebalo bi da, u dogovoru sa zdravstvenim ustanovama, nude vožnje osobama koje putuju van Teksasa na prekid trudnoće.

Svi navedeni primeri nisu usamljeni. Malo je društvenih tema koje su uspele ovako da ujedine američku privredu sa jednim ciljem, a to je, ovaj put, žensko reproduktivno zdravlje i pravo žena da samostalno odlučuju o svom telu i životu.

Izvor: Istinomer, Kvarc

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar