Home VestiEkonomija Blumberg: Rublja postala najbolja svetska valuta

Blumberg: Rublja postala najbolja svetska valuta

by bifadmin

Ruska rublja je 2022. godine postala najbolja svetska valuta po stopi jačanja prema dolaru, prenosi Blumberg, javlja RIA Novosti.

Početkom godine njen kurs je porastao za 11 odsto, dok je nadmašio brazilski real, koji je dolaru dodao devet odsto.
Kako navodi list, ruska valuta je uspela da ojača zbog mera ruskih vlasti da se suprotstave sankcijama. Konkretno, pored nametanja kontrole kapitala, vlada je obavezala izvoznike da prodaju devize i plaćaju isporuke gasa u rubljama, prenosi „Blumberg“.

Posle početka specijalne vojne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, zapadne zemlje su pojačale sankcije na Moskvu. Restriktivne mere su uglavnom uticale na bankarski sektor i snabdevanje visokotehnološkim proizvodima. Mnoge zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine.

Kremlj je ove mere nazvao ekonomskim ratom, kakvih još nije bilo, ali su istakli da su spremni za takav razvoj događaja. Dakle, od 1. aprila Rusija prihvata plaćanje gasa samo u rubljama. Uvoznik mora otvoriti poseban račun kod Gazprombanke, na koji će preneti sredstva u valuti navedenoj u ugovoru. Banka će ovu valutu prodati na Moskovskoj berzi i kreditirati rublje na račun kupca gasa, sa kojeg će se vršiti obračuni sa dobavljačem, Gaspromom.editirati rublje na račun kupca gasa, sa kojeg će se vršiti obračuni sa dobavljačem, Gaspromom. rublja je 2022. godine postala najbolja svetska valuta po stopi jačanja prema dolaru, prenosi Blumberg, javlja RIA Novosti.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar