Home VestiEkonomija Cena i kvalitet jagoda dobri, ali profit umanjen

Cena i kvalitet jagoda dobri, ali profit umanjen

by bifadmin

Berba jagoda u Srbiji u punom je jeku, a nakon plasteničkih, na pijacama i u marketima prodaju se plodovi sazreli i na otvorenom polju. Otkup je počeo pre desetak dana, trenutna cena je na nivou lanjske, ali proizvođači upozoravaju da je zarada ispod prošlogodišnje zbog poskupljenja mineralnih đubriva.

Sa svake od oko 10.000 sadnica, zasađenih u 15 plastenika, Damnjanovići iz Miličinice kod Valjeva očekuju da uberu po pola kilograma crvenih plodova. Jagodu gaje već nekoliko godina i sa plasmanom, kako kažu, ni ove sezone nema problema, ali da za razliku od prošle, ove godine ne očekuju veći profit.

– Jagodu na veliko trenutno dajemo po 300 dinara kilogram, što je slično kao i prošle godine. Međutim, razlika je u tome što je ove godine došlo do poskupljenja đubriva i drugog materijala, pa bi i otkupna cena za jagodu trebala da bude veća – kaže Bojan Damnjanović i dodaje da će zarada biti malo manja nego proteklih godina, ali da će ipak uspeti da pokriju troškove proizvodnje.

Uz primenu svih agrotehničkih mera, po hektaru može da se ubere oko 15 do 20 tona jagoda, a u plasteniku čak i više, što pre svega zavisi od sorte ovog voća. Stručnjaci za voćarstvo navode da je jagoda perspektivno konzumno voće koje je neophodno brzo distribuirati na tržište, osim ako ne ide u dalju preradu.

Prinos i kvalitet ploda je dobar

– Na pijacama jagoda iz plastenika prodaje se po ceni od oko 400 dinara, a u velikim trgovinskim lancima 300 dinara u pakovanjima od kilogram i pola kilograma. Prinos i kvalitet ploda je dobar, a zbog suvog vremena bez padavina, nije registrovana pojava bolesti. Međutim, cena u otkupu je za sada na gajbicu 200 dinara za sitniju jagoda, a za krupniji plod 250 dinara, dok za pakovanja od kilogram i pola kilograma je 270 do 300 dinara – navodi Srđan Stanojlović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

Godišnja proizvodnja jagoda u Srbiji je ispod šest miliona kilograma, što je nedovoljno za sopstvene potrebe i zbog toga kada domaći proizvođači počnu izvoz, Srbija mora da uvozi jagodu kako bi podmirila potrebe domaćeg tržišta.

Što se tiče izvoza, on se na tržište Rusije, koja je veliki konzument srpske jagode, trenutno obavlja nesmetano, ali zaobilazno zbog rata u Ukrajini, tako da veliki izvoznici do ruskog tržišta stižu preko Belorusije ili Turske. Uz Rusiju, sveže jagode plasiraju se i na tržište EU.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar