Home VestiEkonomija Da li Balkanski tok gubi na značaju?

Da li Balkanski tok gubi na značaju?

by bifadmin

Zemlje Evropske unije kojima tokom maja ističe rok za plaćanje avansa za ruski gas biće prinuđene da ga izmire u rubljama, kako to zahteva Moskva, a snabdevanje Srbije „plavim energentom“ neće biti ozbiljnije ugroženo čak i u slučaju da Bugarska posegne za našim gasom iz tranzita jer postoji alternativni pravac snabdevanja iz Mađarske, koja je spremna da plaća u rubljama, smatra domaća stručna javnost.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nedavno je izjavio da je Moskva spremna da i drugim zemljama EU uskrati snabdevanje gasom ako odbiju da ga plaćaju u rubljama.

Sa druge strane, Ursula Fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, navela je da Ruska Federacija koristi gas kao instrument ucene i dodala da je Brisel pripremljen za takav scenario te da se radi na obezbeđenju alternativnih isporuka gasa iz drugih izvora.

Brze i jeftine alternative ruskom gasu nema

Eksperti za energetiku pak tvrde da Brisel po ovom pitanju nema mnogo izbora jer brze i jeftine alternative ruskom gasu nema a zemlje Evropske unije su u velikoj meri zavisne, čak 40 odsto, od isporuka „plavog energenta“ koji dobijaju od ruskog državnog giganta Gasproma.

Kada je pak reč o Srbiji u prvom trenutku se činilo da potrošači u našoj zemlji nemaju razloga da brinu o bilo čemu. Naime, Mađarska je prihvatila da plaća Gaspromu u rubljama a Moskva je od samog početka svoje vojne intervencije u Ukrajini prema Budimpešti zauzela blaži stav, kada je reč o zemljama Evropske unije, zbog zalaganja da se energetika izbaci iz paketa sankcija Brisela prema Moskvi, uvedenih zbog ulaska ruskih trupa na teritoriju Ukrajine.

Takođe, bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov izjavio je da je ta zemlja „lojalan partner susedima“ i da Sofija „neće proizvesti bilo kakve smetnje u tranzitu gasa do Srbije i Mađarske.

Međutim, premijer Kiril Petkov je istakao da „Bugarska trenutno razmatra sve svoje ugovore sa Gaspromom, uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku“. Za sada, iako je Rusija prestala da isporučuje gas Bugarskoj, količine namenjene Srbiji i dalje nesmetano teku.

Nema opasnosti od prekida dotoka gasa Srbiji preko Turskog toka

Stručnjak za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da pojedine zemlje Evropske unije mogu da iznađu alternativu ruskom gasu ali je ona skuplja a samim tim i nepovoljnija varijanta.

– Zemlje koje imaju izgrađene terminale za prihvat tečnog prirodnog gasa mogu da dođu do gasa iz alternativnog izvora. Međutim taj gas je skuplji od onog koji dobijaju iz Rusije i postavlja se pitanje da li je to uopšte održiva alternativa. Mislim da će se veliki potrošači gasa u EU ipak opredeliti na to da plate Gaspromu u rubljama. Jednostavno, biće suočeni sa pritiskom privrednog sektora u svojim zemljama koji će se naći u problemu ako ne bude imao dovoljne količine gasa za potrebe svog proizvodnog procesa i ako taj energent bude skuplji nego što je to sada – navodi naš sagovornik.

On je takođe uveren da nema opasnosti od prekida dotoka gasa Srbiji preko Turskog toka.

– Različite izjave bugarskih zvaničnika na tu temu treba posmatrati kroz prizmu da tamo ne postoji jedinstven stav o odnosima sa Rusijom u datom trenutku. Ne verujem da će se Bugarska odlučiti na to da uzima gas iz tranzita. Mi imamo alternativni pravac, Mađarsku, međutim, treba reći da bi ta alternativa za Srbiju bila skuplja jer bismo morali da plaćamo tranzitne takse – navodi Gavrilović.

Za Srbiju je veći problem cena gasa

Energetski analitičar Goran Radosavljević ističe da su pojedine EU zemlje već sada spremne da plaćaju gas u rubljama a neke će biti prinuđene da to učine.

– Važno je naglasiti da se tu ne radi o klasičnom plaćanju u rubljama već se kurs obračunava u rubljama a ne dolarima. Problem zemalja Evropske unije je što u ovom trenutku realna alternativa ruskom gasu ne postoji a drugi je taj što nije bilo jedinstvenog stava članica o ruskom zahtevu da se plaća u rubljama. Neke zemlje su se odmah izjasnile da će to učiniti. Podsećanja radi nemački zvaničnici su to naglasili u više navrata. Da je usledio jedinstven stav pitanje je da li bi ruski nastup na tom planu bio ovakav kao što je sad. Ono što je pak izvesno je to da će zbog aktuelne situacije alternativa ruskom gasu biti nađena brže nego što bi to inače bio slučaj – objašnjava naš sagovornik.

Kako dodaje, Bugarska može da računa na alternativno snabdevanje gasom iz Azerbejdžana.

– Što se Srbije tiče, veći problem od snabdevanja, s obzirom da imamo i alternativni pravac iz Mađarske je cena gasa za potrošače u Srbiji koju će usled novonastale situacije Rusi podići kao i to da s obzirom na aktuelnu krizu „Balkanski tok“ koji je za Srbiju povoljnija varijanta snabdevanja gubi svoj značaj. Odnosno ne mora da znači da će taj pravac snabdevanja gasom više biti tako pouzdan kao što je to u ovom trenutku – zaključuje naš sagovornik.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar