Home VestiEkonomija Da li je sada pravo vreme za kupovinu evra?

Da li je sada pravo vreme za kupovinu evra?

by bifadmin

Evro trenutno vredi 1,05 dolara, dok je u ovo vreme prošle godine vredeo 1,22 dolara. To je prvi put za dve decenije da ove valute vrede slično. Deo analitičara smatra da je sada pravo vreme za kupovinu evra, međutim ima i onih koji ne bi sav svoj novac uložili u evropsku valutu.

Već mesecima evro je u padu, dok je američka valuta od početka godine porasla za osam odsto i postala najskuplja valuta na svetu. To je posledica averzije investitora prema rizičnim ulaganjima, posebno u kriznim vremenima kao što je ovo, ali i različitih monetarnih politika. Naime, američki Fed je već dva puta ove godine podigao referentnu kamatnu stopu u sklopu borbe protiv inflacije i planira to još da čini, dok se Evropska centralna banka još nije odvažila na ovaj korak.

Hoće li se dolar i evro izjednačiti?

Mišljenja o ovom pitanju su podeljena među analitičarima. Sem Zief, glavni strateg za devizno trgovanje u JPMorgan Private Bank, smatra da bi evro mogao vredeti isto kao i dolar ako bi se smanjile prognoze rasta za privredu evrozone. Međutim prema njegovom mišljenju mala je mogućnost da će se to desiti. On smatra da je evro trenutno jeftiniji nego što je to realno i da možda nije loša ideja sada ga kupiti, jer bi u budućnosto trebalo da ojača. Kako Zief tvrdi, dolar je već ojačan monetarnom politikom koju sprovodi Fed, a Evropska centralna banka tek treba da se odluči na takav korak.

Sličnog je mišljenja i njegov kolega Stiven Galo iz BMO Capital Markets. On smatra da je evro slab, između ostalog, i zbog pogoršanja osnovnih tokova. Galo kaže da bi evro mogao da se izjednači sa dolarom ukoliko ECB ostane intertna tokom leta, odnosno ukoliko ne promeni kamatne stope i ukoliko Nemačke sankcije na ruske energente izazovu nestašice, a samim tim i racionalizaciju električne energije. Intertnost Evropske centralne banke ga ne bi iznenadila ako se ona suoči sa najgorom kombinacijom ekonomskih faktora – recesijom u najvećoj ekonomiji Starog kontinenta i oštrim rastom cena. Međutim, dodaje on, jačanje dolara ne odgovara ni SAD, tako da bi i Fed mogao ublažiti svoju monetarnu politiku ukoliko vidi da ECB ne radi mnogo na jačanju evra.

Džordž Saravelos iz Deutsche Bank Global smatra da nije realno da će evro još mnogo padati u odnosu na dolar, jer za sada ne izgleda da je Evropa na pragu velike recesije. Trenutno njena ekonomija deluje kao održivija od američke. Iz tog razloga Saravelos očekuje da će evro uskoro porasti i da će se kupovati po ceni od 1,10 dolara.

Evro bi mogao imati kratkotrajan pad

Ipak, ima i drugačijih mišljenja. Džonas Golterman iz Capital Economics-a smatra da je ECB prespora u odnosu na svog američkog parnjaka, i da će, čak i ako bude povećavala kamate, to činiti znatno umerenije od Fed-a.

On dodaje da Evropa osim monetarne politike ima i druge probleme jer je izloženija posledicama sukoba u Ukrajini. Iz tog razloga Capital Economics, za razliku od ostalih konsultantskih kuća i banaka, predviđa dalji pad evra u odnosu na dolar. Očekuju da će se u drugom delu godine ove dve valute izjednačiti, ali da će u 2023. evro porasti pa će se kupovati po ceni od 1,10 dolara.

Izvor: CNBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar