Home VestiEkonomija Fajzer će siromašnim zemljama prodavati lekove po nižim cenama

Fajzer će siromašnim zemljama prodavati lekove po nižim cenama

by bifadmin

Farmaceutska kuća Fajzer objavila je da neće zarađivati na prodaji svojih patentiranih medikamenata u 45 najsiromašnijih zemalja sveta. Drugim rečima, prodavaće ih po proizvodnim cenama.

Ova njena odluka odnosi se na 23 zaštićena leka i vakcine za neke veoma infektivne i retke inflamatorne bolesti, kao i za neke vrste kancera. Njom bi mogla biti obuhvaćena populacija od čak milijardu ljudi koji imaju problem sa pristupom farmaceutskim i zdravstvenim uslugama.

Kompanija Fajzer je inače prošle godine udvostručila svoje prihode na 81,3 milijarde dolara. U prva tri meseca 2022. njeni prihodi su dostigli 26 milijardi dolara. Za ovakav poslovni rezultat u najvećoj meri je zaslužna vakcina protiv korona virusa koju je razvila zajedno sa kompanijom Bionteh, kao i antiviralna pilula takođe protiv korona virusa.

Upravo zbog prodaje svojih vakcina po visokim cenama – poslednja cena po dozi je 19,5 dolara – ta kompanija je trpela kritike javnosti da profitira na nečemu što je esencijalno i od čega u velikoj meri zavisi zdravlje ljudi, dok se neki njeni konkurenti, poput AstraZeneke, odriču velike zarade.

Izvor: BBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar