Home VestiEkonomija Izašla Forbsova lista najuspešniji mladi u 2022. godini “30 ispod 30 godina“

Izašla Forbsova lista najuspešniji mladi u 2022. godini “30 ispod 30 godina“

by bifadmin

Izašla je sedma godišnja Forbsova lista 2022. “30 ispod 30 godina” na kojoj su predstavljeni mladi preduzetnici, lideri iz raznih oblasti, koji imaju moć da transformišu poslovanje i društvo.

Stotine njih je priznato širom sveta za 2022. godinu u kategorijama: zabava, finansije, mediji i marketing, sport i igre, maloprodaja i trgovina.

Suočeni sa naizgled nepremostivim izazovima zbog pandemije u protekle dve godine, u 2022. godini postoji 300 vizionara prema Forbsu. Oko 59 odsto liste čine osnivači ili suosnivači kompanija za koje Forbs kaže da su zajedno prikupili više od dve milijarde dolara. Oni imaju više nego duplo od iznosa koji su prikupili prošlogodišnji, prenosi Bankar.me.

„Sada, dok izlazimo iz uticaja pandemije, ovi talentovani mladi vizionari nas inspirišu da gledamo napred i stvaramo bolju budućnost za društvo i životnu sredinu kroz kreativnost, preduzetnički duh i moć okupljanja ljudi“, rekla je Kristin Stoler, zamenica urednika ,,Under 30″ u Forbsu.

Forbosova lista 2022. sadrži fintech imena

Od 300 imena na listi u deset različitih kategorija poput maloprodaje, umetnosti i tehnologije, postoji nekoliko poznatih fintech imena. U pitanju su ljudi koje vode kompanije čija je glavna svrha pružanje finansijskih usluga korišćenjem novih tehnologija, prenosi Biz Life.
Marko Kančelijeri je suosnivač Trade Republic. Šef je mobilnog sektora u nemačkoj kompaniji za trgovinu akcijama fintech ,,Trade Republic” u vrednosti od 5,3 milijarde dolara. Kančelijeri ju je suosnovao 2015. sa samo 21 godinom.

Džordž Robson je bivši analitičar i vlasnik u ,,Revolutu”, a sada i u ,,Sequoia Robson”. Vodio je investicije u fintech kompanijama kao što su Trade Republic, Pennilane i Telda.

Alan Čang, direktor prihoda u Revolutu. On je prošle nedelje govorio na AltFi-jevom festivalu finansija. U procesu je povlačenja iz Revoluta nakon što je bio sedmi zaposleni fintech-a. Za njegov sledeći poduhvat se kaže da je Web3 startup fokusiran na održivost, ali se još malo zna o projektu.

Emil Urmanšin, operativni partner, takođe iz ,,Revoluta”. Trenutno vodi kripto inicijative fintech-a i direktno izvještava generalnog direktora Nika Storonskog o „novim opkladama“ kompanije. Na listi je i Vil Smit, suosnivač kompanije Tred. Vodio je kampanju za prikupljanje sredstava od milion funti 2021. godine. Sada Smit vrijedno radi na izgradnji ekološke bankarske aplikacije Tred, koja omogućava potrošačima da prate ugljenični otisak svojih potrošačkih navika.

Tu je i Dan Čaplin, direktor kompanije ,,Dawn Capital”. Nakon što je prošlog jula unapređen u direktora u ,,Dawn Capital”, Čaplin je već vodio ulaganja VC-a u B2B BNPL provajdera Billie.

Istaknuti pojedinci iz sveta zabave

Na ovogodišnjoj listi nalaze se i poznata imena, kao što je 27-godišnja Simon Ešli. Ona se predstavila publici kao Kejt Šarma u drugoj sezoni Netfliksove hit serije ,,Bridžerton”. Njena ljubavna priča sa Vikontom, koga igra Džonatan Stjuart Bejli, nedavno je oboroila Netfliksov rekord za najgledaniju TV seriju na engleskom jeziku. Serija je gledana 250 miliona sati u jednoj nedelji.

Pre nego što je dobila ulogu Kejt, Ešli je bila najpoznatija po roli popularne „zle devojke“ Olivije Hanan u ostvarenju „Sex ecudation“.

Tu je i 22-godišnji Khabane (Khaby) Lame, najpraćeniji TikToker posle Čarlija D’Amelija. Khaby je prikupio 137 miliona pratilaca tiho ismevajući preterano komplikovane life hack-ove.
On se u ranom detinjstvu preselio sa porodicom iz Senegala u zapadnoj Africi u Italiju da bi dobio priliku da bude veliki kreator sadržaja. Pre toga radio je u fabrici, ali je izgubio posao kada je počela pandemija Covida-19.

Nakon toga je počeo da snima TikTok zapise bez reči, što ga je učinilo popularnim. On je Forbsovoj listi ,,30 ispod 30 godina” kao druga najpraćenija osoba na društvenoj mreži.

Grupa Maneskin na listi ,,30 ispod 30 godina”

Forbs je izdvojio i italijansku grupu Maneskin. Izvedba italijanske rok grupe

Maneskin, tj. pesme ,,Beggin’” grupe ,,The Four Seasons” osvojila je prošle godine TikTok. Muzički kvartet je glumio u reklamnoj kampanji Gucci, otvorio je za Rolling Stones u Las Vegasu i prvi put nastupio na festivalu Coachella.

Brzi uspon benda do međunarodne slave počeo je nakon što su osvojili titulu na Pesmi Evrovizije 2021. U pitanju je prva pobeda Italije u poslednju 31 godinu. Njihova muzika je kasnije korišćena u skoro 10 miliona snimaka na TikTok-u. Zbog toga da se pesma „Beggin“ iz 2017. godine popela na globalnim striming listama i na Billboard Hot 100.

„Često zaboravljamo na takve stvari kada pravimo muziku, družimo se i samo radimo ono što volimo. Onda se dešava nešto i mi shvatamo da to nije san“, rekla je basista Moneskina Viktoria De Anđelis.

Bend je nedavno došao na naslovne strane zbog prvog izvođenja njihove nove pesme „Gasoline“, napisane u znak podrške Ukrajini.

„Želeli bismo da možemo više. Ali ako ikada postoji velika prilika za širenje poruke, želimo da iskoristimo svoj glas i privilegiju za nešto što je važno”, kazao je vokal Damiano David.

Na listi i manje poznata imena

Na listi su i imena za koja se nije čulo. Na primer, Džejms Mekilroj je dvasetdevetogodišnjak, osnivač i izvršni direktor Enterobiotike, koja se bavi transplantacijom fekalija. U pitanju je invazivna procedura koja premješta mikrobe iz zdrave osobe u crijeva bolesne. Njegova kompanija je prikupila oko 23 miliona dolara i planiraju da započnu kliničko ispitivanje druge faze, fokusirano na bolesti jetre do kraja godine.

Dvadesetogodišnja ukrajinska novinarka Anastasija Lapatina je isto tako impresivna ličnost prema Forbsu. Ona je upečatljiva zbog nezavisnog izvještavanja za ,,Kyiv independent” sa terena o ruskoj invaziji. Lapatinu su za listu predložile njene kolege Toma Istomina, Ana Mironjuk i Aleksij Sorokin.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar