Home VestiEkonomija Koliko je rizično sada uzeti kredit?

Koliko je rizično sada uzeti kredit?

by bifadmin

Nikola Dragašević, generalni direktor Sektora za monetarne i devizne operacije NBS, rekao je da ne očekuje drastične promene kada je reč o kreditima koji su od značaja građanima, a to su stambeni krediti u evrima.

NBS je juče povećala referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na 2 odsto. Istovremeno, odlučeno je da se i stopa na depozitne olakšice i stopa na kreditne olakšice povećaju za po 50 baznih poena, na nivoe od 1 odsto, odnosno na 3 procenta respektivno.

Šta to znači za građane?

Stručnjaci kažu, da dok su kamate niže od inflacije, možemo reći da su takvi krediti ekstremno povoljni, da se na njima čak i zarađuje. Do kada će to potrajati i da li je promena moguća preko noći, to najmanje zavisi od banke gde ih podižete.

„Euribor kao reperna kamatna stopa će svakako rasti – on je već reagovao na nagoveštaj podizanja kamatne stope od strane Evropske centralne banke“, napomenuo je Dragašević i dodao: „Očekujemo da to neće biti drastično i naglo.“

Ekonomisti zato savetuju da se krediti u narednom periodu uzimaju na kratak rok, a ako je neophodan dugoročni stambeni, da on bude sa fiksnom kamatom, koja je i sada nešto veća.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Blica

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar